latinica  ћирилица
22/04/2019 |  10:20 | Autor: SRNA

Dvije decenije od NATO bombardovanja zgrade RTS-a

U NATO bombardovanju zgrade Radio-televizije Srbije u Beogradu prije 20 godina poginulo je 16 radnika te medijske kuće.
Sjećanje na NATO bombardovanje RTS-a - Foto: TANЈUG
Sjećanje na NATO bombardovanje RTS-aFoto: TANЈUG

Zgrada RTS-a pogođena je 23. aprila 1999. godine u 2.06 časova i to je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena legitimnim vojnim ciljem, podsjećaju iz RTS-a.

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" 2000. godine je saopštila da nije bilo opravdanja za bombardovanje televizije.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović 2002. godine osuđen je na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje tadašnje Savezne vlade da ljude i tehniku izmjesti iz objekata u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici.

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Kao znak sjećanja na poginule u Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a i spomenika "Zašto?", porodice i prijatelji stradalih i ove godine postaviće pitanje zašto su oni poginuli.

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su Јelica Munitlak /27/, šminker, Ksenija Banković /27/, video-mikser, Darko Stoimenovski /25/, tehničar u razmjeni, i Nebojša Stojanović /26/, tehničar u masteru.

Poginuli su i Dragorad Dragojević /27/, radnik obezbjeđenja, Dragan Tasić /29/, električar, Aleksandar Deletić /30/, kamerman, Slaviša Stevanović /32/, tehničar, Siniša Medić /32/, dizajner programa, i Ivan Stukalo /33/, tehničar.

Poginuli su Dejan Marković /39/, radnik obezbjeđenja, Milan Јoksimović /47/, radnik obezbjeđenja, Branislav Јovanović /50/, tehničar u masteru, Milovan Јanković /59/, precizni mehaničar, Tomislav Mitrović /61/, režiser programa, i Slobodan Јontić /54/, monter.

Večeras će biti održan komemorativni skup, a prije toga RTS, zajedno sa Udruženjem novinara Srbije organizuje Međunarodnu konferenciju "Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima".