latinica  ћирилица
22/04/2019 |  10:41 ⇒ 16:01 | Autor: SRNA

Kovačević: Za razliku od SNSD, SDS nije povukao podršku ulasku u NATO

Za razliku od SNSD-a, SDS nije povukao podršku ulasku BiH u NATO, izjavio je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: nezavisne novine
Radovan KovačevićFoto: nezavisne novine

On je naglasio da kao zvanična politika SDS-a ostaju jedino dokumenti, deklaracije i zakoni za koje su glasali i koji predviđaju ulazak BiH u NATO, te da poslije toga nikada u bilo kojem zvaničnom dokumentu ili instituciji nisu imali drugačiji stav.

- Kada u SDS-u kažu da je dosljedan njihov stav o NATO-u i Akcionom planu za članstvo /MAP/ pomalo sam zbunjen jer ne znam da li to znači da oni ostaju pri stavu da se usvaja MAP i da se ide u NATO. Takođe, kada kažu da pozdravljaju naš promijenjeni stav o NATO-u i da smo mi sada prihvatili njihov stav o vojnoj neutralnosti, pitam ih gdje je ikada u bilo kojem zvaničnom dokumentu iskazan njihov stav o vojnoj neutralnosti - rekao je Kovačević.

On je podsjetio da su skoro sve stranke iz Srpske 2005. godine, uključujući SNSD, ali i SDS i PDP, usvojile u Narodnoj skupštini Deklaraciju o strateškom opredjeljenju Republike Srpske u sistemu odbrane BiH kojom je bio predviđen ulazak BiH u NATO.

- Kasnije su predstavnici SDS-a i PDP-a glasali za Zakon o odbrani BiH kojim je takođe bio predviđen ulazak BiH u NATO. To je ono za šta su SDS i PDP zvanično glasali - naglasio je Kovačević.

On je podsjetio i da je u proteklom mandatu koalicioni partner SDS-a Mladen Ivanić prilikom posjete generalno sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga rekao da u BiH postoji potpuni konsenzus o MAP-u.

Kovačević je istakao i da je Ivanić glasao za Strategiju spoljne politike BiH kojom je bio predviđen MAP i da je državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao da BiH mora da uđe u proces predviđen MAP-om s obzirom na to da je usvojila Strategiju spoljne politike kojom je to jasno predviđeno.

- To je ostavština politike SDS-a. Sve što sam govorio za protekli mandat ne bi ni bilo bitno da SNSD sa svojim partnerima u Narodnoj skuppštini Srpske nije usvojio Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti za koju, moram da podsjetim gospodu iz SDS-a, oni nisu smjeli da glasaju - kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, činjenica da je SDS duže od deceniju u opoziciji uticala je na njih da oni politiku doživljavaju kao klinačko prepucavanje umjesto kao ozbiljan posao u kojem na odgovoran način mora brinuti o društvu i građanima za koje na izborima stranke preuzimaju odgovornost.

- Potrebna nam je ozbiljna opozicija i ljudi koji će nam kao korektivini faktor pomoći da interese Srpske štitimo na što je moguće bolji način, ali je očigledno da ova ekipa iz SDS-a to ne umije - istakao je Kovačević.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je poslije jučerašnje sjednice Glavnog odbora SDS-a da stranka ne mijenja stav o NATO-u, te da su dali podršku srpskim ministrima u Savjetu ministara u vezi sa svim aktivnostima koje se odnose na Godišnji nacionalni program za koji smatraju da ga jedino može usvojiti Savjet ministara.