latinica  ћирилица
22/04/2019 |  12:54 ⇒ 23/04/2019 | 13:58 | Autor: RTRS

Marković: SDA živi u iluziji da je moguće praviti vlast bez SNSD-a

Član Predsjedništva SNSD-a Milica Marković kaže da je teško prognozirati kada će biti formiran novi Savjet ministara BiH, kao i da ne vjeruje da će bilo kakav ozbiljniji nastavak pregovora o toj temi biti moguć prije početka maja.

- Tu se, prije svega, treba fokusirati na izjavu predsjednika Dodika koji je još prošle sedmice rekao da su SNSD i HDZ spremni da već sutra dođu u Sarajevo i predlože svoje kandidate za Savjet ministara. Međutim, glavna kočnica je u SDA, koja očigledno ne pokazuje dovoljno volje ni želje da se implementiraju izborni rezultati - kaže Markovićeva u intervjuu za Insajder.

INSAЈDER: Koliko će SNSD još da čeka na pozitivan odgovor iz SDA u vezi s formiranjem vlasti na bh. nivou?

MARKOVIĆ: Dokle će to njihovo rastezanje da traje teško je prognozirati. Kod SDA je do podne jedno, a od podne drugo. S njima nikad niste načisto da je ono što ste ranije dogovorili sigurno. S obzirom na predstojeće vaskršnje praznike, a zatim i one prvomajske, ne vjerujem da je nastavak bilo kakvih ozbiljnijih razgovora moguć prije početka sljedećeg mjeseca. Što se tiče SNSD-a, mi smo rekli da smo spremni da se formira Savjet ministara.

INSAЈDER: Kada će doći do finalnog sastanka delegacija SNSD-a SDA i HDZ-a? Ko će, ako evenutalno ni tada ne bude postignut dogovor, proglasiti kraj pregovora?

MARKOVIĆ: To vam ne mogu reći jer stvarno ne znam. Međutim, strpljivost koju SNSD cijelo vrijeme pokazuje jeste dokaz da smo mi zainteresovani da institucije BiH profunkcionišu i da im se omogući određena dinamika. Institucije BiH su trenutno potpuno paralizovane. Kao što je nedavno rekao premijer Republike Srpske Radovan Višković, izgleda da SNSD pokazuje najviše volje da se stvari pokrenu sa mrtve tačke. S druge strane imate SDA, koja navodno brine za BiH, a radi sve suprotno tome i glavni je krivac za paralizu i nefunkcionisanje BiH. Takvo ponašanje je štetno i neprihvatljivo u pogledu budućnosti i interesa građana, evropskih integracija i svega ostalog.

INSAЈDER: Zašto SNSD i dalje insistira na pregovorima sa SDA, ako uzmemo u obzir stalne sukobe koje imate sa tom strankom zbog njihovog djelovanja koje je, kako često ističu najviši funkcioneri SNSD-a, usmjereno protiv Republike Srpske? Zašto SNSD ne pokuša da pregovora sa SBB-om, SDP-om, A-SDA, PDA, Nezavisnim blokom? Oni u Parlamentu BiH zajedno imaju poslanika koliko i SDA.

MARKOVIĆ: SNSD-u su građani na izborima dali legitimitet i povjerenje i na taj način nam dali mogućnost da budemo odlučujući faktor iz Republike Srpske u vlasti na nivou BiH. Mi imamo najveći politički potencijal, izborni smo pobjednici u RS i tako bi trebalo da nas tretiraju i partneri iz Federacije BiH. Ko će biti ti partneri, to je stvar dogovora u Federaciji. Da li je to SDA, HDZ, Nezavisni blok ili neko treći, njihova je stvar. Što se tiče Republike Srpske, mi smo prvi pozvani da odlučujemo o formiranju vlasti na nivou BiH. Mi smo spremni da se prihvatimo tog posla ali je očigledno da oni koji bi trebalo da budu partneri iz Sarajeva, prije svega SDA, nisu spremni za to. SDA u ovom razvlačenju vjerovatno vidi neku šansu i živi u iluziji da će napraviti neki drugi koncept ili okvir u kome bi oni i dalje imali primat u svemu, što nije moguće. Oni mogu sebe smatrati primarnom strankom što se tiče Federacije BiH, ali što se tiče Republike Srpske tu je SNSD i - tačka! Naša strpljivost proizlazi iz toga što su nam glasači dali mandat da to radimo i da budemo faktor vlasti na nivou BiH sa partnerima iz FBiH. Međutim, samim tim što imate partnere znači da ne zavisi sve samo od vas, već i od drugih.

INSAЈDER: Kako će SNSD reagovati ako SDA krene u pregovore sa SDS-om i PDP-om kako bi sa njima pokušali napraviti vlast na bh. nivou?

MARKOVIĆ: To nas od SDA ne bi iznenadilo. Tu bi Republika Srpska bila ponovo na neki način izmanipulisana i prevarena od strane SDS-a i PDP-a, ukoliko bi se oni upustili u takvu avanturu. Međutim, takva avantura, koju su napravili u periodu od 2014. do 2018. godine, skupo ih je koštala na posljednjim izborima i ne vjerujem da im se isplati da ponovo ulaze u takav rizik, jer su i oni svjesni da je SNSD izborni pobjednik u Srpskoj i da nam pripada pravo da formiramo vlast na nivou BiH. Ne zaboravite da smo im ponudili da zajedno sa nama uđu u tu priču, a oni su to odbili.

INSAЈDER: Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ovih dana je govorio o intrigama koje postoje oko slanja ANP-a u sjedište NATO u Brisel, tajnom dogovoru koji navodno postoji između SNSD-a i SDA da se ANP tamo pošalje.

MARKOVIĆ: Vukota Govedarica je postao vrlo neozbiljan političar. On nema političku viziju ni Republike Srpske ni BiH. On se bavi spekulacijama kako u svojoj stranci, tako i u Republici Srpskoj i BiH. Njegove izjave su postale potpuno neutemeljene i nedostojne za komentar.

INSAЈDER: Zašto vladajuća koalicija u Republici Srpskoj još nije podijelila funkcije u javnim preduzećima? Ko je za to kriv?

MARKOVIĆ: To je dug proces. Ne možete tek tako, ad hok, ići na promjene ljudi. Vlada i koalicioni partneri u Srpskoj vrlo ozbiljno i pažljivo prilaze tom poslu, jer kadrovska politika je politika svih politika i treba biti vrlo obazriv po tom pitanju. Treba prije svega vidjeti šta su prethodnici uradili, odnosno šta nisu uradili i koliko je smisleno neke ljude mijenjati a neke ostaviti na dosadašnjim funkcijama. To je stvar političke procjene i mudrosti i zbog toga taj proces još traje i sigurno će potrajati još neko vrijeme.

Izvor: insajder.in