latinica  ћирилица
22/04/2019 |  15:07 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

Dan sjećanja na proboj logoraša iz Јasenovca

Dan sjećanja na žrtve Јasenovca obilježava se na današnji dan povodom oslobađanja ustaškog koncentracionog logora Јasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi, a tim povodom vijenac je danas na spomen-obilježje u Donjoj Gradini položila delegacija SUBNOR-a opštine Kozarska Dubica.
Dan sjećanja na žrtve Јasenovca - Foto: SRNA
Dan sjećanja na žrtve ЈasenovcaFoto: SRNA

- U Јasenovcu su se 22. aprila 1945. godine desila dva proboja logoraša i to jedan u jutarnjim časovima iz logorske jedinice Ciglana, a drugi iz logora Kožara. Posljednje dane sistema koncentracionog logora u Јasenovcu preživjelo je 169 logoraša - podsjetila je direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković.

Ona je dodala da je na današnji dan prije 74 godine na kapije ustaške fabrike smrti u Јasenovcu jurnulo nešto više od hiljadu zatočenika, znajući da je će već sljedećeg dana sigurno biti ubijeni.

Tulekovićeva je podsjetila da će Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini ove godine biti obilježen 5. maja, kada će se služiti pomen i parastos u Spomen području Donja Gradina.

Dan ranije, u subotu 4. maja, u Kozarskoj Dubici biće održana Memorijalna akademija "Nebo tamno", u pomen na nevine žrtve koncentracionog logora Јasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

Јasenovac su probojem zapečatili iznemogli logoraši koji su u pitomo mjesto na obali Save dovedeni samo sa jednim ciljem da budu ubijeni na najzvjerskiji način.

Svjesni da gube rat, ustaše su likvidaciju logora Јasenovac započele 8. aprila 1945. godine.

Dan prije proboja, 21.aprila, ustaše su zatvorile ženski logor u Košutarici.
Preživjeli logoraši sjećaju se da je u koloni, koja je pored jasenovačkih žica i zidina prolazila prema Donjoj Gradini bilo oko 900 žena, a među njima 60 djece.

Od maja 1941. do 22. aprila 1945. godine na stravičnim mukama u logoru Јasenovac umoreno je 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac.