X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Luter
22/04/2019 |  15:27 ⇒ 23/04/2019 | 07:57 | Izvor: RTRS

Suđenje Atifu Dudakoviću: Zločini u "legitimnoj" vojnoj akciji?

Suđenje ratnom generalu tzv. Armije BiH Atifu Dudakoviću i petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa za ratni zločin nad Srbima na području četiri zapadnokrajiške opštine u jesen 1995. godine nastavljeno je pred Sudom BiH iznošenjem uvodnih riječi odbrane.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić tvrdi da cilj vojne akcije "Sana 95" nije bio protjerivanje Srba što stoji u optužnici već kako kaže oslobađanje tih prostora od Vojske Republike Srpske.

Navodno "oslobođenje" Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta u jesen 1995. godine, u interpretaciji odbrane Atifa Dudakovića je legitimna vojna akcija, a ubijanje srpskih starica i zarobljenih vojnika je posljedica borbi između VRS i tzv Armije BiH.

Navodeći da je u akciji "Sana 95" ubijeno manje Srbe nego u Oluji, Dudakovićev branilac traži da sudsko vijeće postupi kao i Hag koji je oslobodio hrvatske generale optužbi za zločine u toj operaciji hrvatske vojske.

Argument da manje ubijenih Srba znači da nema zločina predsjedavajuća sudskog vijeća energečno je odbacila.

- Cilj oslobodilačke akcije "Sana 95" nije protjerivanje Srba već da se pobjedi Vojska Republike Srpske i oslobode ti prostori. Dokazaćemo da BiH nikada nije planirala da ubija Srbe na tom lokalitetu - kaže Asim Crnalić, branilac prvooptuženog Atifa Dudakovića i Ibrahima Nadarevića.

Takozvanu "oslobodilačku" akciju Dudakovićevog Petog korpusa i drugih mu podređenih jedinica, Srbi su platili sa više od 300 žrtava.

U okviru udruženog zločinačkog poduhvata ubijani su civili i zarobljeni vojnici, najstarija žrtva Sava Šljivar 1901. godište.

Uništeno je 38 pravoslavnih crkava, pričinjenu materijalnu štetu do sada niko nije izmjerio.

Ubistvo ovolikog broja civila nije slučajnost već pokazatelj namjere da se Srbi trajno uklone sa prostora četiri zapadnokrajiške optšine.

- Ubijeni su svi civili srpske nacionalnosti koji su zaticani u selima i gradskom području opština. Radi se uglavnom o starim i nemoćnim licima. Nema lica kojima je ukazana milost, svi su ubijeni, čak i oni koji su zarobljeni ili su se predali - navodi se u optužnici protiv Dudakovića i ostalih.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će izvesti 110 materijalnih dokaza, biće saslušano šest vještaka različite struke i ukupno 447 svjedoka među kojima 16 pod posebnim mjerama zaštite.

Suđenje se nastavlja 13. maja saslušanjem prvog svjedoka, žrtve Petog korpusa.