X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
22/04/2019 |  16:32 ⇒ 17:37 | Izvor: SRNA

Crnalić: Optužnica protiv Dudakovića "zvuči zastrašujuće"

Advokat Asim Crnalić izjavio je danas da optužnica Tužilaštva BiH protiv generala Atifa Dudakovića i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine "zvuči zastrašujuće".

Crnalić, koji brani Dudakovića, u uvodnim riječima istakao je da je zadatak odbrane da je maksimalno ublaži i dovede u pitanje tvrdnje Tužilaštva.

On je naveo da je cilj akcije "Sana 95" bio "oslobađanje područja koja je zauzela srpska vojska".

Crnalić je istakao da Tužilaštvo BiH nema dokaz da je ubijanje srpskog stanovništva tokom akcije "Sana 95" bilo planirano.

Branioci ostalih optuženih iznijeće uvodna izlaganja i koncept odbrane nakon iznošenja dokaza Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani "Šiljo", Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani "Pumparica", Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani "Ejko" i "Šeširdžija", Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. maj.