X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
22/04/2019 |  19:37 ⇒ 23/04/2019 | 08:38 | Izvor: RTS

"Balkanska međa" po drugi put zabranjena u Bujanovcu, zatražena ostavka direktora DK

Film "Balkanska međa" ni sinoć, po drugi put, nije prikazan u Bujanovcu, jer je direktor Doma kulture Јetmir Ismaili zabranio prikazivanje zbog toga što, kako je rekao, smatra da će film izazvati mržnju među građanima.
Dom kulture u Bujanovcu (foto: bupress.co.rs) -
Dom kulture u Bujanovcu (foto: bupress.co.rs)

Ismaili tvrdi da to nije politička odluka i da ju je samostalno donio.

- Film je zabranjen kao što sam i rekao nadležnim organima, ne može biti prikazan, jer neću dozvoliti da stvori mržnju između nacionalnih zajednica. Neki portali su preuveličali tu priču, tu nije bilo politike, to su moje lične odluke - naveo je on.

Lokalnim medijima javljaju se Bujanovčani, reaguju zbog otkazivanja projekcije filma.

- Kod nas na portalu bruji od komentara Srba koji su ozlojeđeni zbog toga ljudi, i samo su podignute tenzije umjesto da se smanje kako je direktor mislio - istakao je novinar Nikola Lazić.

Opštinski odbor SNS je na pres konferenciji zatražio smjenu direktora na narednoj sjednici Skupštine opštine Bujanovac i da se utvrdi da li je zabrana projekcije filma politička odluka ili samovolja direktora.

 -Mišljenja smo da je direktor Doma kulture grubo narušio razvoj kulture i umjetnosti u našem gradu, ali da je time narušio i međuljudske odnose, kao da je i uticao na diskriminaciju svih koji su željeli da odgledaju ovaj film u Domu kulture - rekao je narodni poslanik Nenad Mitrović.

Prikazivanje filma prvi put je zabranjeno u Bujanovcu prije nekoliko dana.

Tada se oglasilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije navodeći da sa zabrinutošću i neodobravanjem gleda na odluku nadležnih da ne prikažu film.

"Balkanska međa" je srpsko-ruski film koji prikazuje akciju ruskih specijalaca na prištinskom aerodromu neposredno poslije bombardovanja 1999. godine.