latinica  ћирилица
22/04/2019 |  22:36 | Autor: SRNA

Gradiška: Monografija - trajni pisani spomenik poginulim srpskim borcima

U Gradišci je danas promovisana Monografija, kao trajni pisani spomenik poginulim i umrlim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja gradiške opštine.
U Gradišci promovisana Monografija - Foto: SRNA
U Gradišci promovisana MonografijaFoto: SRNA

Glavni i odgovorni urednik Monografije Slobodan Borjanović rekao je da je, nakon više od godinu dana zahtjevnog posla, predstavljena ova publikacija koja je sadrži osnovne podatke za 613 poginulih i umrlih boraca sa područja Gradiške i onih čije su se porodice, nakon ratnih dešavanja, trajno nastanile u Gradišci.

On je zahvalio svima koji su pomogli u prikupljanju podataka, prije svih porodicama, Boračkoj organizaciji i Organizaciji porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, te Udruženju "Suza" iz Beograda.

Predsjednik gradiške Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Dragica Matković rekla je da je ova monografija veoma značajna za porodice poginulih boraca, koji su ugradili svoj život u temelje Republike Srpske.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je i izdavač, rekao je da je izdavanje ove monografije bilo obaveza prema svim poginulim i umrlim borcima.

- Naša je obavaza da pamtimo njihovu žrtvu, da vodimo računa o njihovim porodicama i razvijamo i gradimo Gradišku - nagalsio je Adžić.

On je podsjetio da je prošle godine kod ranije izgrađenog spomenika postavljena ploča sa ispisanim imenima svih poginulih i umrlih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja Gradiške, čime je završen ovaj spomen-kompleks.

- Ostaje obaveza izgradnje i spomen-sobe. Tokom ove godine trebalo bi da bude izrađena projektna dokumentacija, a već iduće godine da izgradimo spomen-sobu, koja će biti dio cjeline sjećanja na one koji su dali svoj život za Gradišku i Republiku Srpsku - naglasio je Adžić.

Promociji Monografije u gradiškom Kulturnom centru, koja je organizovana povodom 24. aprila - Dana grada Gradiška, osim brojnih boraca i građana, prisustvovali su i članovi porodica poginulih borca, kojima je uručen primjerak Monografije.