latinica  ћирилица
23/04/2019 |  09:24 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

ЈAHORINA EKONOMSKI FORUM: U fokusu ekonomija novog doba (FOTO)

Inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog rasta u fokusu su ovogodišnjeg četvrtog Јahorina ekonomskog foruma, koji se održava danas i sutra u hotelu Termag na Јahorini.

Video pogledajte na našoj FB stranici.

17.45 Palen o digitalizaciji poreskog sitema 

16.30 U toku je Centralni panel - Kako kreirati ambijent potreban za razvoj inovacionih kompanija. Na panelu je istaknuto da je potrebno uvezati naučno-istraživačku sa poslovnom zajednicom u Srpskoj i paralelno raditi reformu visokoškolskog obrazovanja, nakon čega je uspjeh izvjestan.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da Srpska ima veliku šansu za razvoj u oblasti informaciono-komunikacione tehnologije, nauke i istraživanja i da treba da iskoristi prednosti koje ima, a da će Vlada to podržati.

- Na nama svima, kao društvu, je da damo sve od sebe da bi podstakli takve aktivnosti u Republici Srpskoj" - rekao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo na čijem je čelu biće na usluzi privredi i naučnoistraživačkoj zajednici i na neki način servis društvu u nastojanjima da se kreira povoljan poslovni ambijent za privlačenje domaćih i stranih investicija.

- Naše društvo mora da uhvati priključak sa razvijenim svijetom -naveo je Rajčević.

Izvršni direktor za tehniku kompanije M:tel Miodrag Vojinović istakao je da su za ovu kompaniju veoma važne inovacije i unapređenje, zbog čega ova kompanija obrazuje svoj kadar.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući ulaganju u to obrazovanje, M:tel sada ima više od 300 inženjera.

- Neophodno je obezbijediti i infrastrukturu da bi unaprijedili inovacije - rekao je on i napomenuo da digitalizacija kasni u odnosu na Srbiju.

Zamjenik generalnog direktora kompanije Rakurs iz Ruske Federacije Vladimir Lelin istakao je važnost tehnološkog razvoja, te naglasio da država mora da pruža podršku kompanijama koje se bave inovacijama i da ima mogućnost da inovacije učini profitabilnim.

Digitalni arhitekta kompanije Majkrsoft u Srbiji Marko Marjanović rekao je da bez kvantiteta nema kvaliteta, zbog čega treba osnovati bazu mladih ljudi kojima će se približiti tehnologija.

15.00 - Treći panel "Aktuelni trendovi u energetskom sektoru", kao i panel o "Urbanoj mobilnosti - veća efikasnost za gradove i veća praktičnost za građane".

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da globalna energetska tranzicija na obnovljive izvore energije ne može zaobići Srpsku.

- Svijet se pomjera ka obnovljivim izvorima energije, fosilni se sve više zanemaruju, ugalj i nafta prije svega - rekao je Đokić i podsjetio da cijeli svijet trpi negativne posljedice u vidu ogromnih klimatskih promjena uzrokovanih proizvodnjom električne energije iz fosilnih goriva.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da ogroman potencijal Srpske predstavljaju obnovljivi izvori energije iz kojih se u narednih 10 godina u elektromreži Srpske može očekivati hiljadu megavata električne energije vrijednosti 1,25 milijardi evra.

Petrović je istakao da je za realizaciju planiranih projekata u vezi sa korištenjem obnovljivih izvora energije u naredne tri godine potrebno 375 miliona KM.

13.17 - Moderator Miloš Grujić, direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske, otvorio je prvi panel Јahorina ekonomskog foruma pod nazivom "Inovacije u finansijskom sektoru", a učesnici ovog panela su: predsjednik Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić, direktor Payten d.o.o. Beograd Miljan Mališ , generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić i viceguverner Narodne Banke Srbije Željko Јović.

Predsjednik Udruženja banaka BiH Boško Mekinjić ocijenio je da domaće banke, njih 23 ukupno, prate trendove u digitalizaciji i inovacijama, a da su prvi trendovi počeli uvođenjem platnih kartica.

U toku je i drugi panel "Sigurnosni trendovi i izazovi u digitalnoj ekonomiji", uz moderatora Sinišu Mihailovića, glavnog urednika informativnog programa Radio-televizije Republike Srpske.

11.08 - Potpredsjednik Dojče Telekoma Borislav Tadić predstavio je najnovija dostignuća u oblastima inovacija.

Borislav Tadić (Foto: RTRS)

10.40 - Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, obraćajući se na Forumu izrazila je zadovoljstvo što već drugu godinu prisustvuje ovom skupu.

Brnabićeva rekla je da će Vlada Srbije obezbijediti 500 digitalnih učionica u Republici Srpskoj, dodavši da je prioritetna saradnja u obrazovanju Srbije i Srpske.

- Privredni rast i jaka ekonomija dolaze tek kada imamo stabilnost i mir i to je ono što je potrebno regionu. Vlada Srbije donijela je odluku o tome da Srbija Srpskoj u ovoj godini uplati sredstva od 9,3 miliona evra za rekonstrukviju mnogih objekata širom Srpske, škola, vrtića, za izgradnju puteva  - istakla je premijerka Srbije, dodavši da četvrta industrijska revolicija i vrijeme digitalizacije znači više novca i bolji kvalitet života građana.

Ana Brnabić (Foto: RTRS)

10.25 - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, nakon što je pozdravila sve prisutne i organizatore Foruma, istakla je da su promjene u društvu toliko upečatljive da je potrebno vidjeti u kom pravcu treba ići dalje.

 

- Zahvaljujući tehnološkim inovacijama naš svijet ide u novom pravcu, omogućava novi način komunikacije i stoga se treba odrediti kako ukorak s novim dostognućima, rekla je Cvijanovićeva, dodavši da su mnoge stvari uveliko i bespovratno prevaziđene.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

10.15 - Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac na početku govora se zahvalio predjednici Srpske Željki Cvijanović i predsjedavajućem Predsjedništva Miloradu Dodiku na pokroviteljstvu.

On je istakao da je četvrta industrijska revolucija uveliko počela, a da domaće snage i zemlje regiona moraju odvojiti dodatnu energiju da bi uhvatili korak sa razvijenim zemljama.

- Evropska komisija je 2016. godine predstavila planove i programe za podršku digitalizacije evropske industrije. Tada je procijenjeno da će se digitalizacijom tokom pet godina povećati godišnji prihod evropskog industijskog sektora za više od 110 milijardi evra. U EU je do 2030. godine planirano da se investira 350 milijardi evra u industriju 4.0. To nam nedvosmisleno govori o velikoj posvećenosti digitalizaciji zemalja članica EU - rekao je Grabovac.

Јahorina ekonomski forum (Foto: RTRS)

Tema ovogodišnjeg foruma je "Ekonomija novog doba, inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja".

Ovom ekonomskom događaju koji se održava danas i sutra na Јahorini, prisustvuju predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, te potpredsjednik Dojče Telekoma Borislav Tadić.

Predsjednica Republike Srpske Željke Cvijanović i premijerka Srbije Ana Brnabić održale su sastanak prije otvaranja foruma. One se razgovarale o projektima i budućoj saradnji.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Tu su i brojni ministri, ekonomski i privredni stručnjaci, te čelnici javnih i privatnih kompanija. Kako organizatori navode, tema ovogodišnjeg foruma se, takoreći, nametnula sama po sebi. Naime, izabrali su je prateći dešavanja u okruženju.

Digitalna ekonomija je sveprisutna i zato se nastoji uhvatiti korak sa njenim modalitetima.

Kroz devet panela, u dva dana, okupiće se veliki broj stručnjaka koji će u razmjeni mišljenja i iznošenju svojih iskustava i očekivanja doći do zaključaka koji će svima biti od koristi.

Јahorina ekonomski forum (Foto: RTRS)

Јahorina ekonomski forum već je postao prepoznatljiv brend u regionu.

Više informacija o Јahorina ekonomskom forumu 2019, možete naći na zvaničnoj veb stranici foruma www.jahorinaforum.com i www.swot.ba.