latinica  ћирилица
23/04/2019 |  11:31 ⇒ 13:04 | Autor: RTRS

Digitalizacija šansa za cijeli region (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je vvaj Forum već uspio, jer ove teme koje se ovdje obrađuju su teme kojima će se i u budućnosti baviti.
Pres - Foto: RTRS
PresFoto: RTRS

Konferenciju pogledajte na sljedećem linku.

 - Svi moramo uhvatiti korak s onim što su potrebe savremenog doba da bismo mogli da utičeno na ono što je siguran razvoj u budućnosti. Ovo je ambiciozno postavljena tema ali mi ovdje već uspjevamo da je razradimo i već sada znam da nas najveće reforme očekuju u oblastoi obrazovanja - istakla je Cvijanovićeva.

Vlada Srpske je prepoznala digitalizaciju kao nešto prema čemu ćemo se kretati narednih godina rekao je premijer Radovan Višković.

- U narednih par dana formiraćemo jedni radno tijelo koje će prikupiti znanja i iskustv u Srbiji u vezi s digitalizacijom, a što smo dogovorili danas s premijerkom Anom Brbabić - naglasio je Višković.

Dodao je da će Vlada Srpske iznaći sredstva da realizuje ovaj projekat.

Višković je dodao da osim opremanja 500 učionica koje je obezbijedila Srbija, i Vlada Srpske će obezbijediti dodatne kapacitete za ovu svrhu.

Potpredsjednik Dojče Telekoma Borislav Tadić izazio je zadovoljstvo što su i privrednici i zvaničnici prepoznali digitalizaciju kao šansu za čitav region.

- Imamo mlade i vrijedne ljude, vrijedne umove u regionu koji će se ovom pitanju sigurno posvetiti - dodao je Tadić i rekao da Dojče Telekom znatno ulaže u edukaciju i usavršavanje u ovoj oblasti.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević iskazao je zadovoljstvo Forumom i činjenicom da je formirano ministarstvo koje se bavi ovim pitanjem.

- Želimo da dođemo do digitalne radne snage i u toku je reelizacija programa prekvalifikacije - dodao je Rajčević.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac rekao je da je tema koja je danas otvorena ja Јahorina ekonomskom forumu jako bitna.

- Stvarana je predrasuda da je digitalizacija nešto što je daleko od nas - izjavio je Grahovac.