latinica  ћирилица
23/04/2019 |  18:08 ⇒ 24/04/2019 | 07:51 | Autor: RTRS

Posebna sjednica NSRS o bezbjednosti u Srpskoj?

Zbog trostrukog ubistva u Laktašima, zasjedanje Narodne skupštine odgođeno je za sutra u 10 časova. Pola sata ranije biće održana sjednica Kolegijuma, na kojoj će biti odlučeno da li će sjednica biti nastavljena razmatranjem zakona čiji predlagač je MUP Srpske, i da li će biti održana posebna sjednica o bezbjednosti u Srpskoj.

Plenarno zasjedanje Parlamenta Srpske prekinuto je i prije nego što je počelo. Šefovi Klubova poslanika odlučili su da nastavak bude odgođen do sutra. Nije izvjesno da li će izmjene zakona o javnom redu i miru i oružju i municiji, biti prve tačke dnevnog reda, ili će biti pomjerene za kraj.

- Kolegijum najoštrije osuđuje ubistva u Prijedoru i Laktašima. Njihovim porodicama upućujemo saučešće, a od nadležnih tražimo da što prije pronađu i procesuiraju počinioca ubistva u Laktašima - rekao je Nedeljko Čubrilović predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

U kontekstu ubistva biznismena Slaviše Krunića i policajca Slađenka Tubina u Prijedoru, kolegijum će razmatrati i mogućnost održavanja posebne sjednice. Njeno zakazivanje zatražili su poslanici PDP-a i SDS-a.

- Najoštrije osuđujemo ova dešavanja u posljednja dva dana i zabrinuti smo zbog njih. Tražimo da nadležne institucije, prije svih MUP i nadležno tužilaštvo nađu počinioce ubistva i privedu ih pravdi i zakonu - istakao je Perica Bundalo iz PDP-a.

Miladin Stanić iz SDS-a dodao je da će učestvovati u radu, ako dođe do termina sjednice

- Neodobravanje posebne sjednice i dostavljanja informacije značilo bi da MUP zataškava najteže zločine koji se dešavaju u Republici Srpskoj - smatra Stanić.

SNSD-ov Igor Žunić ne sumnja da će MUP efikasno rasvijetliti slučaj ubistva Slaviše Krunića i njegovog saradnika, što je, kako kaže, u interesu svih građana Srpske. Naglašava da postoji mogućnost i da Izvještaj MUP-a bude razmatran i kao jedna od tačaka na nekoj od narednih redovnih sjednica Parlamenta Srpske.

- Dobra je stvar da su šefovi kluboa našli slične stavove, naravno da postoje različita mišljenja kada je riječ o političkom djelovanju. Siguran sam da ćemo sutra svi doprinijeti smirivanju ove situacije i da ovi slučajevi, koji su realno uznemirili javnost, što prije budu riješeni - naglasio je Žunić.

On je poručio da se građani Srpske mogu osjećati bezbjedno, iako se, kaže, dešavaju slučajevi koji mogu da uznemire javnost.