latinica  ћирилица
23/04/2019 |  18:44 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Prijedor: Dani cvijeća sve posjećeniji

U Prijedoru je otvorena manifestacija Dani cvijeća na kojoj se predstavilo deset proizvođača.

Dani cvijeća u Prijedoru su tradicionalna manifestacija na kojoj proizvođači izlažu i prodaju svoje proizvode.

Milena Gavranović, iz Srednje Lamovite, uzgaja više od 30 vrsta cvijeća, od balkonskih, vrtnih, krajnica, do ljekovitih biljaka. Kaže da za proizvođače cvijeća ova priredba mnogo znači, a posebno su zahvalni gradonačelniku i gradskoj upravi na organizovanju manifestacije, na kojoj im je omogućeno da izlože i prodaju svoje cvijeće.

Ljiljana Vuković, iz Prijedora, kaže da svake godine ovdje izlaže cvijeće i da im je zato važna ova manifestacija. Navodi da kupce najviše interesuju vrtnice i balkonsko cvijeće.

Pokretač manifestacije Dana cvijeća je Grad Prijedor.

Šef Odsjeka za poljoprivredu Grada Prijedora Tatjana Marić navela je da deset proizvođača subvencionišu već duže od decenije u okviru podsticaja za plasteničku proizvodnju. Godišnje se na ovaj način plasira oko pet-šest hiljada maraka, a svake godine se povećava broj izlagača i podsticaja, dodala je Marićeva, te izrazila uvjerenje da će to biti nastavljeno.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kaže da ovu manifestaciju posjećuje mnogo sugrađanki u namjeri da u vrijeme  proljećnjog uređenja dvorišta i balkona kupe željeno cvijeće. Značaj ove manifestacije, kako kaže, je u tome da se povežu prodavci cvijeća i kupci da bi Prijedor izgledao još ljepše.

Dani cvijeća u Prijedoru traju do 5. maja.