latinica  ћирилица
23/04/2019 |  18:58 ⇒ 24/04/2019 | 07:43 | Autor: RTRS

ЈAHORINA EKONOMSKI FORUM: U fokusu inovacije, digitalizacije i komunikacione tehnologije (FOTO)

Inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao osnova ekonomskog razvoja - moto je ovogodišnjeg "Јahorina ekonomskog foruma", koji se četvrtu godinu održava na olimpijskoj planini.

Forum je otvorila predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Učesnicima skupa obratila se i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Najznačajniji poslovni skup u Republici Srpskoj u potpunosti je posvećen četvrtoj industrijskoj revoluciji. Vrijeme u kome dronovi dostavljaju robu kupcima, a roboti slažu artikle u marketima nije naučna fantastika već naša stvarnost - rečeno je na Forumu.

Stoga je ključno da prilagodimo obrazovanje naše djece potrebama budućnosti i zanimanja koja danas i ne postoje - istakla je na otvaranju predsjednica Republike Srpske.

Foto: RTRS

- Da bi išli u susret novim izazovima mi smo u Srpskoj formirali novo ministarstvo za naučno tehnološki razvoj koje će uvezati potrebe društva sa akademskom zajednicom. Preko ovog ministarstva smo već realizovali sedam projekata vrijednih 6,5 miliona KM za naučni razvoj i digitalne ekonomije - rekla je Cvijanovićeva.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT, organizator Јahorina ekonomskog foruma Saša Grabovac istakao je da je formiranje ovog ministarstva jako bitan korak u objedinjavanju inovacija, informatičkog društva.

Inovacije i digitalizacija u društvu donose više novca za građane, privredu i sam budžet države, na kraju i bolji standard - poručila je premijerka Srbije.

Istakla je da je Srbija u 2019-toj odobrila 9,3 miliona evra pomoći kroz 37 projekata opštinama Srpske, od izgradnje Domovo zdravlja, vrtića do uvođenja 500 elektronskih učionica u školama zapadno od Drine.

Foto: RTRS

- U posljednje tri godine imamo izvoz IT tehnologije i komunikacijskih tehnologija što je najveća izvozna grana u Srbiji, veća od poljoprivrede,automobilske industrije, dakle danas najjači izvozni sektor u Srbiji su IT tehnologije - rekla je Brnabićeva.

U mnogo čemu pa i u primjeni savremenih IT tehnologija Srpska prati i koristi iskustva Srbije. Istovremeno usvjanjem određenih zakona omogućuva brže registrovanje privrednih društva, a građanima pojednostavljuje svakodneve potrebe u matičnim uredima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada izdvojila dodatnih 6,5 miliona KM za informacione tehnologije "e-upravu".

Prema njegovim riječima, Vlada je, kroz određena zakonska rješenja - zakone o privrednim društvima, o preduzetničkoj djelatnosti, matičnim knjigama, načinila korake kako bi se mogla podnijeti aplikacija, odnosno zahtjev elektronskim putem za registraciju neke privredne djelatnosti.

Višković je istakao da će Vlada na tome raditi i u budućem periodu, dodavši da je novac limitirajući faktor.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije će donirati 500 digitalnih učionica, a Vlada Srpske će iznaći dodatna sredstva kako bi obezbijedila određeni broj učionica s ciljem unapređenja obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.

Ministarstvo čiji nastanak se upravo vezuje za Јahorina ekonomski forum privodi kraju šestomjesečni program prekvalifikacije 100 visokoobrazovanih kadrova u profile bliske IT tehnologiji.

- U ministarstvu pokrećemo projekat Sinergija prvi put. Radi se o pilot projektu za koji smo izdvojili 250.000 KM na koji će moći da se prijave isključivo naučnici i istraživači sa naših univerziteta i zajedno u konekciji sa poslovnim subjektima iz Srpske - rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Јahorina ekonomski forum okupio je više od 500 poslovnih ljudi i privrednika iz Republike Srpske, Federacije BiH,Srbije i drugih zemalja. Rad je organizovan kroz panele na kojima se govorilo o digitalizaciji poreskog sistema,inovacijama u finansijskom sektotu, sigurnosnim trenodovima i izazovima u digitalnoj ekonomiji. Forum se završava sutra.