latinica  ћирилица
23/04/2019 |  19:16 ⇒ 19:29 | Autor: SRNA

Početkom maja nova lokacija za prihvat migranata u Bihaću

Gradsko vijeće Bihaća odrediće početkom maja novu lokaciju za migrantski centar van naseljenih mjesta i bliže granici sa Hrvatskom, dogovoreno je danas na sastanku ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića i predstavnika vlasti Unsko-sanskog kantona.
Migranti u Bihaću - Foto: RTRS
Migranti u BihaćuFoto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić rekao je da se u migrantske centre "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši neće primati novi migranti, a čim bude u funkciji nova lokacija ona će se puniti novopridošlim licima i onima koji u međuvremenu napuste ove centre.

- Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ je mišljenja da treba zadržati ova dva centra i čak otvoriti treći u koji bi se primali migranti koji neprestano stižu, što smo odbili - rekao je Kljajić za "Kliks".

Prema njegovim riječima, migranti svakodnevno napuštaju ove centre, tražeći načine da pređu granicu i koji god od njih bude pronađen u gradu biće prebačen na novu lokaciju koju odredi Gradsko vijeće Bihać.

Kljajić je objasnio da će se formiranjem novog prihvatnog centra koji bi bio blizu hrvatske granice i svakodnevnim pražnjenjem "Bire" i "Mirala" smanjiti migrantski pritisak na urbane dijelove Bihaća i Velike Kladuše.

Na današnjem sastanku predstavnike vlasti Unsko-sanskog kantona predvodio je premijer Mustafa Ružnić, a prisustvovali su i predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH, UNHCR-a i IOM-a, gradonačelnici Bihaća Šuhret Fazlić i Cazina Nermin Ogrešević.