latinica  ћирилица
24/04/2019 |  07:41 ⇒ 19:19 | Autor: RTRS

Završen Јahorina ekonomski forum 2019 (FOTO)

Na Јahorini je završen dvodnevni poslovni skup Јahorina ekonomski forum 2019, koji je organizovalo Udruženje ekonomista "Svot" u saradnji sa Savezom ekonomista Srpske pod pokroviteljstvom predsjednice Željke Cvijanović.

15.10 - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bruto domaći proizvod Srpske u proteklih 18 kvartala bilježi rast i da je u 2018. godini taj rast iznosio 3,7 odsto uprkos ne baš povoljnim ekonomskim tokovima u brojnim zemljama u okruženju i EU.

- U prva dva ili tri mjeseca ove godine ima određenih pomjeranja. Prerađivačka industrija posebno bilježi određene padove, ali mi to pratimo i analiziramo. Od 25 članica ili podsektora u prerađivačkoj industriji devet je zabilježilo pad, dok ostali ostvaruju rast - precizirao je Višković u razgovoru sa privrednicima na završnoj panel-diskusiji na "Јahorina ekonomskom forumu 2019".

Predsjednik Vlade Srpske naveo je da je pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ove godine za pola procenta niža nego u 2018. godini, što, kako je ocijenio, nije alarmantno.

- Ne tražimo izgovore, ali činjenica je da je na pad u prerađivačkoj industriji u dobroj mjeri uticao pad u sektoru energetike uzrokovan kvarom na Hidroelektrani "Dubrovnik", koja već tri mjeseca nije u pogonu - objasnio je Višković.

13.27 - Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas na Јahorini da je Srpska, procesom uvođenja dualnog obrazovanja, na dobrom putu da uskladi svoje obrazovanje sa potrebama tržišta rada.

- Dualno obrazovanje nije ništa drugo nego spajanje teorije i prakse, kako bismo osposobili naše učenike za određene kompetencije i vještine da bi po završetku obrazovanja bili spremni za tržište rada ili za dalji nastavak školovanja onih koji to žele - istakla je Trivićeva u obraćanju na Јahorina ekonomskom forumu 2019. 

13.05 - Budućnost medija je u digitalizaciji, ali u tom procesu mediji i novinarstvo moraju doživjeti kvalitetne, kreativne i inovativne promjene kako bi odgovorili izazovima modernog tehnološkog društva, jedan je od zaključaka okruglog stola "Mediji u eri digitalizacije i novih tehnologija", održanog danas u okviru Јahorina ekonomskog foruma.

11.05 - Na Јahorina ekonomskom forumu u toku je i Okrugli sto "Mediji u eri digitalizacije i novih tehnologija".

Јahorina Ekonomski forum 2019. - okrugli sto (Foto: RTRS)

10.40 - U toku je specijalni događaj na Јahorina ekonomskom forumu pod nazivom "Mediji i nove tehnologije kao instrumenti realizacije Dejtonskog mirovnog sporazuma".

10.38 - Prvi panel drugog dana Јahorina ekonomskog foruma 2019, pod nazivom "Dualno obrazovanje - koncept za ubrzanje ekonomskog razvoja" otvorio je moderator Aleksandar Ljuboja, generalni sekretar Područne Privredne komore Banjaluka.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će uskoro sa Privrednom komorom potpisati sporazum koji će definisati praktičnu nastavu učenika kod poslodavaca. Ovo je danas najavila ministarka prosvete Natalija Trivić na panelu "Dualno obrazovanje - koncept za ubrzanje ekonomskog razvoja" na Јahorina ekonomskom forumu.

10.29 - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ocijenio je na Јahorini da su digitalizacija i tehnološki razvoj od presudnog značaja za budućnost svakog modernog društva, kao i da taj proces mora imati institucionalnu podršku.

- Budućnost modernog društva i njegove privrede bez digitalizacije nije moguća. To isto važi i za tržište rada i kapitala. Bitno je i da institucije i privrednici shvate značaj digitalizacije - rekao je Petričević tokom prezentacije teme "Industrija 4.0 - studija slučaja koncerna Kolektor grupa", koja je održana danas, završnog dana Јahorina ekonomskog foruma.

Učesnici ove prezentacije bili su Valter Leban, član Uprave koncerna Kolektor Group i Vjekoslav Petričić, ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske.

Јahorina Ekonomski forum 2019. (Foto: RTRS)

Drugi dan ovog važnog ekonomskog događaja kroz tri panela i jedan okrugli sto govorilo se o dualnom obrazovanju, e-upravi kao okosnici razvoja savremenog društva.

Okrugli sto bio je  posvećen je medijima u eri digitalizacije i novih tehnologija.

Јahorina ekonomski forum okupio je više od 500 poslovnih ljudi i privrednika iz RepublikeSrpska, Federacije BiH, Srbije i drugih zemalja. 

Prvog dana Јahorina ekonomskog foruma rad je organizovan kroz panele na kojima se govorilo o digitalizaciji poreskog sistema, inovacijama u finansijskom sektotu, sigurnosnim trenodovima i izazovima u digitalnoj ekonomiji.

Na Centralnom panelu razgovaralo se o tome kakokreirati ambijent potreban za razvoj inovacionih kompanija.

Više informacija o Јahorina ekonomskom forumu 2019, možete naći na zvaničnoj veb stranici foruma www.jahorinaforum.com i www.swot.ba.