latinica  ћирилица
24/04/2019 |  08:03 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja Sakibu Mahmuljinu

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Na ročištu u srijedu, 17. aprila, zaštićeni svjedok odbrane, koji je bio pripadnik odreda "El mudžahedin" izjavio je da su trećinu pripadnika ovog odreda činili mahom Arapi, Turci, ali i muslimani iz zapadne Evrope, a dvije trećine Bošnjaci.

Svjedok je rekao da su svi pripadnici ovog odreda, bez razlike odakle su, prolazili vjersku i taktičko-borbenu obuku koja je trajala 42 dana.

On tvrdi da su strukturu odreda koji je sebe smatrao džematom, odnosno zajednicom, činili dobrovoljci unutar BiH, ali i logističari i donatori iz inostranstva.

Svjedok je istakao da su borbena sredstva dopremali sami putem različitih humanitarnih organizacija i na crnom tržištu.

Prema njegovim riječima, odred "El mudžahedin" je imao vojnog emira koji je bio nadležan za borbene operacije, emira odreda kao nekog političkog komesara, te "šuru" koja je neka vrsta skupštine u kojoj je najveći autoritet bio Šejh Šaban.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.