latinica  ћирилица
24/04/2019 |  08:52 | Autor: novosti.rs

Preminuo glumac Voja Mirić

Preminuo je Voja Mirić (1933-2019), glumac koji je ostvario veliki broj uloga u zlatnom dobu srpske i jugoslovenske kinematografije. Uprkos popularnosti, sredinom osamdesetih napustio je glumu i povukao se u miran život.
IN MEMORIAM: Voja Mirić (Foto: listal.com) -
IN MEMORIAM: Voja Mirić (Foto: listal.com)

U Beogradu je u utorak preminuo glumac Voja Mirić, koji je ostvario veliki broj uloga. Ipak, film "Derviš i smrt" i uloga Ahmeda Nurudina posebno su u pamćenje starijih gledalaca utisnuli njegov markantni lik.

Uprkos popularnosti, sredinom osamdesetih napustio je glumu i povukao se u miran život, daleko do svjetlosti pozornice i filmskih reflektora. Na scenu je stupio čudnom igrom slučaja: kao gimnazijalac kruševačke gimnazije otišao je s prijateljem na probu nove predstave gradskog pozorišta i dobio ulogu - starca od osamdeset godina. Ubrzo se s bratom preselio u Beograd, upisao u "Abrašević", a onda i na Akademiju.

- I tu sam slučajno došao. Želio sam da studiram građevinu ili arhitekturu, moji su htjeli da budem pravnik, a ja otišao na glumu - pričao je kasnije.

Diplomirao je u klasi profesora Tanhofera, počeo u novosadskom pozorištu, ali je poslije odsluženog vojnog roka nastavio u Beogradskom dramskom, da bi se na kraju otisnuo u "slobodnjake". Na filmu je odigrao pedesetak uloga (desetak glavnih), 1964. godine osvojio je Srebrnu arenu za film "Službeni položaj" Fadila Hadžića, a deset godina potom i Zlatnu arenu za "Derviš i smrt" Zdravka Velimirovića.

Za mnoge je neočekivano, suviše rano, odustao od glume. Poslije prestanka umetničke karijere pokazao je dobre organizatorske sposobnosti u Pozorištu na Terazijama, a potom i kao direktor "Ineks filma".

- Došle su nove generacije, zaista izvanredne, ona iz češke škole, rediteljska, koja je, naravno, imala i svoju generaciju glumaca. Mi smo bili već stariji. A onda je došlo i do smanjenja posla - jednostavno je objasnio u jednom novinskom razgovoru svoje razloge odlaska sa scene Voja Mirić, mirni i jednostavni čovjek koji je za sebe nekom prilikom rekao i ovo:

- Nikada se nisam mnogo oduševljavao, niti me je bilo šta u životu moglo da obeshrabri...

Zapažene uloge Mirić je ostvario u ostvarenjima "Čudna devojka", "Dani iskušenja", "Do pobede i dalje", "Sretni umiru dvaput", "Izdanci iz opaljenog grma", "Valter brani Sarajevo", "Otpisani", "Vrhovi Zelengore", "U sukobu", "Dvoboj za južnu prugu", "Neka druga žena", "Odlazak ratnika, povratak maršala"...