latinica  ћирилица
24/04/2019 |  08:54 ⇒ 14:12 | Autor: RTRS

Emilio Baldo sproveden u Republičko javno tužilaštvo

U Republičko javno tužilaštvo protekle noći sprovedeno je lice čiji su inicijali E.B, osumnjičeno za ubistvo banjalučkog privrednika Slaviše Krunića, potvrdila je Srni portparol tog tužilaštva Dragica Tojagić.

Tojagićeva je navela da će republički javni tužilac danas ispitati ovo lice i donijeti odluku da li će Okružnom sudu u Banjaluci predložiti mjeru pritvora.

RTRS saznaje da je riječ o Emiliju Baldi.

U Glamočanima kod Banjaluke u noći između 22. i 23. aprila u pucnjavi su ubijena tri lica, a jedno je teško povrijeđeno iz vatrenog oružja.

U Sanskom Mostu uhapšena su i braća Nermin i Armin Ćulum. Potjernica je raspisana za Benedijem Đukanovićem. Јedan od napadača, Željko Kovačević, poginuo je u pucnjavi.

Brutalno ubistvo Slaviše Krunića i njegovog saradnika Žarka Pavlovića šokiralo je Banjaluku i Republiku Srpsku, a u Glamočanima je vladalo pravo opsadno stanje.

Slaviša Krunić (Foto: Novosti.rs)

Naselje je bilo blokirano skoro cijeli dan. Na terenu su bili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a sa dugim cijevima, a mjesto zločina nadlijetao je i helikopter.

Na licu mjesta bio je i ministar Dragan Lukač.

- Istragu u vezi sa ovim krivičnim djelima vodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nadzorom Republičkog tužilaštva. Danas su izvršeni pretresi i pretraga šireg područja ove regije. Pored redovnih policijskih snaga učestvovali su i SAЈ Republike Srpske, Јedinica za podršku Banjaluka, Laktaši, Gradiška, Prijedor, Doboj i Mrkonjić Grad - rekla je Mirna Miljanović načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Srpske.

Ljekari u UKC-u Republike Srpske pokušali su da ga reanimiraju, ali bezuspješno. Јedan od radnika na Krunićevom imanju kaže da se sve dogodilo veoma brzo.

Glamočani - mjesto ubistva Slaviše Krunića (Foto: RTRS)

U napadu je ubijen i Žarko Pavlović, koji je bio zaposlen u kompaniji Sektor sikjuriti, kao lično obezbjeđenje stradalog Krunića. Njihov vozač, Goran Ilić zadobio je nekoliko prostrelnih rana, ali njegovo stanje nakon operacije je stabilno saopšteno je iz UKC-a. Motivi ovog napada još nisu poznati.

Premijer Srpske Radovan Višković ocijenio je povodom ubistao Krunića da će Vlada učiniti sve da se takvi slučajevi više ne dogode.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da očekuje da će počionioci ubistva Krunića što prije biti otkriven.

- Izražavam žaljenje i saučešće porodicama i u Prijedoru i Glamočanima. Očekujem da institucije rade svoj posao i da se što prije otkriju počinioci ubistva. Pitanje rezervnog sastava policije nema veze s ovim događajem, ali reći ću da nemamo ništa protiv da i drugi oforme svoje sastave rezervne policije - dodala je ona.

Svi, do sada poznati, osumnjičeni za ovo teško ubistvo, od ranije su poznati policiji kao izvršioci brojnih teških krivičnih djela.

Iz Policije apeluju na građane da, ako primjete Benedija Đukanovića, koji je u bjekstvu, da to odmah prijave nadležnoj policijskoj stanici ili na broj 122 i napominju da je riječ o izuzetno opasnom licu.

Benedi Đukanović

Stradali Slaviša Krunić bio je vlasnik kompanija Sektor sikjuriti, Žitoprodukt i još nekoliko preduzeća, oženjen i otac četvoro djece.

Drugi poginuli, Žarko Pavlović, takođe je bio oženjen i otac jednog djeteta.