latinica  ћирилица
24/04/2019 |  11:34 ⇒ 22:39 | Autor: RTRS

NSRS: Razmotreno više izmjena zakona

Narodna skupština Republike Srpske u nastavku četvrte redovne sjednice razmotrila je više predloženih izmjena i dopuna zakona.

O apsolviranim tačkama četvrte redovne sjednice Parlamenta Srpske, poslanici se izjašnjavaju u četvrtak od 10.00 časova, kada je predviđen dan za glasanje.

22.05 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici koji predviđa pružanje zaštite žrtvi nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici i stvaranje uslova za sprečavanje ponavljanja tih slučaja.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u parlamentu Srpske, ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović rekla je da se ovim zakonskim rješenjem žrtvi nasilja u porodici obezbjeđuje neophodna zaštita u vidu izricanja hitnih mjera, te da se u narednom periodu od 30 dana mogu izreći i zaštitne mjere kojima se obezbjeđuje produženje te zaštite.

Ovim aktom naglašena je obaveza svih ustanova, organa i organizacija u toj oblasti da u procesu zaštite, pomoći i podrške žrtvama nasilja u porodici sarađuju u najboljem interesu žrtve, te da na nivou jedinice lokalne samouprave zaključuju protokole o postupanju i obrazuju grupu za koordinaciju i saradnju, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

21.10 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća kojim se ova oblast usaglašava sa preporukom Evropske komisije, koja se odnosi na definiciju mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i na potpunije uređivanje mjera za realizaciju principa iz evropskog akta za ovu vrstu firmi.

Pomoćnik ministara privrede i preduzetništva Republike Srpske Zoran Savić rekao je u završnoj riječi o ovom nacrtu zakona u Narodnoj skupštini da se u tom aktu naglašava da se postupak dodjele podsticajnih sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća sprovodi i u skladu sa propisima iz oblasti dodjele državne pomoći.

- Ovaj nacrt zakona se donosi i radi jačanja kapaciteta Savjeta za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Srpske, izmjene naziva Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, te kvalitativnog i kvantitativnog povećanja nadležnosti i poslova te agencije - naveo je Savić.

Prema tekstu ovog nacrta zakona, vrši se i usaglašavanje naziva ministarstava koja imaju aktivnosti i zaduženja u oblasti malih i srednjih preduzeća sa rješenjima Zakona o republičkoj upravi i zahvalio poslanicima na konstruktivnim prijedlozima.

Ovim aktom promijenjeni su kriterijumi na osnovu kojih se razvrstavaju mikro, mala i srednja preduzeća, a koji se odnose na finansijsku vrijednost ukupno ostvarenog prihoda na godišnjem nivou i ukupnu vrijednost poslovne imovine privrednih subjekata.

Poslanik PDP-a Јelena Trivić rekla je tokom ranije poslaničke rasprave da će Klub poslanika te stranke glasati protiv izmjena ovog zakona zbog brojnih nedostataka i nelogičnosti.

20.20 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim se utvrđuje pravo na ličnu invalidninu kao novčanu pomoć licima sa invaliditetom koja nisu smještena u ustanovu socijalne zaštite ili u drugu ustanovu na teret budžetskih sredstava.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je u završnoj riječi da će resorno ministarstvo imenovati interesornu radnu grupu za lica sa invaliditetom koja će se baviti rješavanjem problema ove populacije.

Razlog za izmjenu Zakona o socijalnoj zaštiti sadržan u potrebi usklađivanja sa Zakonom o radu i sa Zakonom o poreskom sistemu Republike Srpske, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

19.40 - Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti utvrđuje se pravo na ličnu invalidninu kao novčanu pomoć licima sa invaliditetom koja nisu smještena u ustanovu socijalne zaštite ili u drugu ustanovu na teret budžetskih sredstava, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Pavle Paunić.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštni Republike Srpske, Paunić je rekao da je razlog za izmjenu Zakona o socijalnoj zaštiti sadržan u potrebi usklađivanja sa Zakonom o radu i sa Zakonom o poreskom sistemu Republike Srpske.

19.15 - Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić je u završnoj riječi rekla da je resorno ministarstvo ukinulo licence brojnim pravnim licima zbog utvrđenog nekvaliteta u građenju objekata. Napomenula je da veće opštine i gradovi u Srpskoj moraju da imaju urbanističke planove kao strateške dokumente, navodeći da jedinice lokalne samouprave imaju nadležnost kada je riječ o prostornom planiranju, te da ministarstvo ne može da daje saglasnost u tom pogledu.

Naglasivši da treba urediti oblast u vezi s organizacijom zajednica etažnih vlasnika kako bi se zgrade bolje održavale, Golićeva je istakla da će pažljivo biti razmotreni svi prijedlozi i sugestije poslanika kako bi bilo dobijeno što bolje konačno zakonsko rješenje u ovoj oblasti.

Ponovila je da predložene reformske aktivnosti obuhvataju i smanjenje broja dokaza i formalnosti koje je investitor do sada bio dužan dostaviti uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, odnosno saglasnosti javnih preduzeća i drugih nosilaca javnih ovlaštenja na glavni projekat koje se daju na osnovu posebnih zakona.

Ona je navela da je Zakon o uređenju prostora i građenju sistemski akt kojim se prvenstveno uređuje oblast planiranja prostora i građenje, kao i postupci i procedure izdavanja građevinskih i upotrebnih dozvola za objekte.

Poslanik SNSD-a Ranka Perić Romić rekla je tokom ranije poslaničke rasprave o ovom nacrtu zakona da treba spriječiti eventualne manipulacije urbanim prostorom.

- Manje urbane sredine možda i mogu da se pozivaju na prostorne planove, a velike, poput gradova, trebale bi da imaju urbanističke planove bez obzira koliko to koštalo - rekla je Romićeva.

18.15 - Јedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna Zakona o uređenju prostora i građenju jeste uspostavljanje jedinstvenog i efikasnog elektronskog sistema razmjene podataka između organa uključenih u postupak izdavanja građevinskih dozvola, kao i elektronskog postupka izdavanja građevinskih dozvola sa minimalnim brojem koraka i formalnosti i jeftinijim troškovima postupka. Cilj je povećanje konkurentnosti ovdašnjeg tržišta.

- Ove saglasnosti u fazi izdavanja građevinske dozvole zamijenjene su povećanom odgovornošću licenciranih projektanata i revidenata koji imaju stručnu, profesionalnu, materijalnu i moralnu odgovornost za tehnička rješenja i kvalitet tehničke dokumentacije za čiju izradu ih je angažovao investitor - navela je Golićeva.

Ona je istakla da će u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola Svjetska banka besplatno donirati softver.

Golićeva kaže da je razlog za pristupanje izradi izmjena Zakona o uređenju prostora i građenju i stvaranje pravnog osnova za donošenje akata s ciljem unapređenja oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu, a čija obaveza donošenja proizilazi iz odluka Energetske zajednice, odnosno donošenje je određeno propisima EU koji se preuzimaju u pravni sistem Srpske.

17.30 - Narodni poslanici razmotrili su Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i municiji kojim se dodatno ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uslovima za nabavljanje oružja.

Predstavnik MUP-a Republike Srpske Srđan Obradović rekao je u završnom obrazloženju da se ovim zakonskim rješenjem brišu zakonske odredbe koje su kao jedan od uslova za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv lica ne vodi prekršajni postupak.

On je ponovio da ove zakonske odredbe nisu opravdale svrhu u praksi, a istovremeno su građane izlagale dodatnom trošku i gubitku vremena.

Obradović je naglasio da su uslovi za nabavljanje oružja u Srpskoj striktno definisano zakonom, te da će tako i ostati.

Kada je u pitanju oduzimanje oružja fizičkim licima, Obradović je istakao da je te odredbe potrebno drugačije deFinisati, jer se u praksi pokazalo da se građanima koji su učinili prekršaj u određenim slučajevima i uredno platili novčanu kaznu, primjenom konkretnih odredaba, oduzimalo oružje koje je u mnogim slučajevima predstavljalo porodično nasljeđe, trofej ili slično.

- Predložena su zakonska rješenja koja će dati mogućnost resornom ministarstvu da cijeni određene slučajeve i svrsishodnost oduzimanja oružja, a to istovremeno neće uticati na bezbjednost lica i imovine - kaže Obradović.

17.00 - Nakon dvočasovne pauze nastavljeno je skupštinsko zasjedanje poslaničkom raspravom o Nacrtu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i municiji.

15.00 - U toku je pauza.

14.50 - Nacrtom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o oružju i municiji dodatno se ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uslovima za nabavljanje oružja, rekao je predstavnik MUP-a Republike Srpske Srđan Obradović.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Obradović je rekao da se ovim zakonskim rješenjem brišu zakonske odredbe koje su kao jedan od uslova za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv lica ne vodi prekršajni postupak.

14.30 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru kojim se, između ostalog, definiše odgovornost za prekršaje ugostitelja kao preduzetnika, preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, te definiše novi prekršaj "neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira".

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Srđan Obradović rekao je u završnoj riječi o ovom nacrtu zakona da je odredba o neprijavljivanju prekršaja javnog reda i mira uvedena jer se u praksi dešavalo da se u javnosti pojave snimci nemilih scena vršnjačkog nasilja i zlostavljanja, a da se kasnije utvrdi da je odgovorno lice, na primjer direktor škole, to znalo, a nije ništa učinilo da prijavi.

13.55 - Šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Srpske Spomenka Stevanović smatra da je dobro što je povučena odredba Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koja se odnosi na neovlašteno fotografisanje ili snimanje službenika državnih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica kada vrše svoje funkcije. Kada je riječ o držanju opasnih životinja bez nadzora, njihovo vođenje bez povoca izaziva strah kod ljudi, a naročito djece, i mi smo za to da predložene kazne budu povećane - rekla je Stevanovićeva tokom poslaničke rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

12.45 - Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da pozdravlja povlačenje predložene odredbe Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koja predviđa i kaznu zatvora zbog neovlašćenog fotografisanja službenih lica. Tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, Mazalica je poručio da je ovaj akt potrebno primjenjivati u praksi i dorađivati, kao i analizirati sve propise koji se odnose na držanje opasnih životinja, a što bi moglo ugroziti sigurnost građana.

11.50 - Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru propisuju se prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije koje se izriču počiniocima prekršaja, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

- Predloženim zakonom se, između ostalog, definiše odgovornost za prekršaje ugostitelja kao preduzetnika, preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, te definiše novi prekršaj "neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira" - pojasnio je Lukač obrazlažući prijedlog ovog nacrta u Narodnoj skupštini.

On je obrazložio da se propisivanju novog prekršaja na predloženi način pristupilo prvenstveno jer se u proteklom periodu dešavalo da su u javnosti u Srpskoj i regionu objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira sa obilježjem nasilja za koje su odgovorna službena lica imala određena saznanja u trenutku ili neposredno nakon činjenja, ali nisu učinila ništa da počinioci budu kažnjeni, a njihovo ponašanje ocijenjeno kao društveno neprihvatljivo i kažnjivo.

---------------------------------------------------------------------------------------

Na dnevnom drugog nastavka 4. redovne sjednice su i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća.

Narodna skupština će razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srpskoj za period od 2019. do 2028. godine i Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2019-2029. godina.

Pred poslanicima su i Izvještaj o radu i izvršenju Finansijskog plana - budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za 2018. godinu, godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2018, godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH za 2018, te prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci-Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje po Projektu energetske efikasnosti u BiH /8906-BA/.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da će Skupština danas raditi produženo da bi bile apsolvirane preostale tačke dnevnog reda i da bi se sutra pristupilo glasanju.

U prvom dijelu sjednice razmotreno je osam tačaka dnevnog reda i usvojeno više zakona i nacrta zakona.