latinica  ћирилица
24/04/2019 |  12:00 | Autor: RTRS

Dio Banskog dvora osvanuo u novom ruhu

Dio zgrade Banskog dvora već je zasijao u novom ruhu, a na preostalim stranama radovi se izvode pojačanom dinamikom, saopšteno je iz preduzeća koje izvodi rekonstrukkciju najstarije kulturne institucije.
Dio Banskog dvora osvanuo u novom ruhu (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Dio Banskog dvora osvanuo u novom ruhu (Foto: banjaluka.rs.ba)

- Strana zgrade do glavne saobraćajnice je već završena, a paraleleno s tim, intenzivirani su radovi na južnoj i istočnoj strani zgrade, od fasaderskih, stolarskih, limarskih do restauratorskih – ističu u preduzeću koje radi na najvećem projektu rekonstrukcije ovog objekta od njegove izgradnje 1932. godine.

Dinamiku građevinaca prate i ekipe zadužene za postavljanje dekorativne rasvjete, tako da banjalučki "hram kulture“ već dobija nove obrise.

- Trenutno je završeno 90 odsto posla na uklanjanju oštećenog materijala sa fasade zgrade. Radi se rekonstrukcija atika i restauracija oštećenih skulptura. Građevinske zahvate prate i radovi na ambijentalnoj rasvjeti, koja se postavlja nakon rekonstrukcije fasade. Plan nam je da Banski dvor vrati svoj vanjski sjaj za slavu grada, Spasovdan – kazao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

On je napomenuo da će biti zadržan autentični izgled objekta.

- Radimo rekonstrukciju i obnavljanje oštećenja na objektu i za sve radove imamo saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog naslijeđa. To je bio slučaj i sa krovištem, koje je kao prioritet prvo obnovljen budući da je objekat bio izložen propadanju zbog prokišnjavanja – naveo je Bilčar.

Obimna rekonstrukcija spoljašnosti zdanja starog 87 godina košta oko 2,5 miliona KM, a novac je obezbijedila Vlada Republike Srpske.