latinica  ћирилица
24/04/2019 |  12:27 ⇒ 12:42 | Autor: sputniknews.com

Peking, prvi dan: Šta su sve potpisale Srbija i Kina

Delegacija Srbije, koju predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, potpisala je danas, prvog dana posjete, u Pekingu više bilateralnih sporazuma.
Peking: Kina i Srbija   (Foto:Ministarstvo) -
Peking: Kina i Srbija (Foto:Ministarstvo)

Potpredsjednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa konzorcijumom "Pauer konstrakšn kompani of Čajna i Azvirt (Azerbejdžan)" Memorandum o razumjevanju o saradnji radi realizacije Projekta izgradnje obilaznice oko Beograda na auto-putu E70/E75 i teretne obilazne pruge, dionica: Bubanj Potok-Pančevo (Sektor C).

Dužina dionice Bubanj Potok-Pančevo je oko 31 kilometar i uključuje novi drumsko-željeznički most preko Dunava kod Vinče.

Procijenjena vrijednost izvođenja radova okvirno iznosi oko 500 miliona evra.

Izgradnjom obilaznice omogućiće se povezivanje Koridora 10 i Koridora 11 na prstenu oko Beograda, koji će biti saobraćajno čvorište regionalnih puteva, omogućiće brži razvoj Beograda i izmještanje tranzitnog saobraćaja iz centra.

Mihajlovićeva je sa kineskom kompanijom CRBC potpisala i Opšti ugovor za rekonstrukciju i modernizaciju dionica pruge na Koridoru 10, dionice Beograd-Niš-Preševo-državna granica sa Republikom Sjevernom Makedonijom.

Rekonstrukcija kompletnog željezničkog Koridora 10 kroz Srbiju je važna zbog željezničkog povezivanja centralne Evrope sa lukom Pirej.

To je ujedno i strateški cilj saradnje Srbije sa Kinom - razvoj i promocija rute kopnenog dijela Pomorskog puta svile- železničko-drumskog koridora od luke Pirej do Centralne i Srednje Evrope sa strateškom rutom preko teritorije Srbije.

Potpredsjednica Vlade je potpisala i Memorandum o razumevijanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Ministarstva trgovine Kine o obrazovanju Radne grupe za investicionu saradnju.

Radna grupa, kako je predviđeno, obrazuje se u cilju unapređenja bilateralnih, ekonomskih i trgovinskih odnosa, jačanja investicione saradnje u različitim oblastima, u cilju razmjene informacija o zakonima, propisima, politikama i drugim srodnim informacijama koje nisu povjerljive prirode, a odnose se na investicije i dr.

Radna grupa će raditi u okviru postojeće Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine, a njeni glavni zadaci su investiciona saradnja, saradnja u infrastrukturi, olakšavanje investicija, regionalna investiciona saradnja, promocija investicija u industriju, finansiranje finansijskih institucija.

Potpisala je i Memorandum o razumijevanju između Srbije i kompanije "Pauer konstrakšn korporejšn of Čajna" o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro".

Osnov za potpisivanje Memoranduma je Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Srbije i Vlade Kine potpisanog avgusta 2009, ali i dobra saradnja sa kineskim partnerima na dosadašnjim projektima.

Memorandum će omogućiti blisku saradnju strana u pripremi prihvatljivih tehničkih, komercijalnih i finansijskih rešenja za razvoj projekta, a strane će preduzeti i aktivnosti u vidu implementacije i finansiranja projekta putem javno-privatnog partnerstva ili drugih izvodljivih modela finansiranja na osnovu međusobnih dogovorenih uslova i sklapanja daljih ugovora.

Ministarka Mihajlovićeva će potpisati tokom posjete Kini i Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Kine.

Vrijednost projekata Srbije i Kine u oblasti saobraćajne infrastrukture iznosi ukupno oko 7,5 milijardi evra.

Ministar finansija Siniša Mali potpisaće tokom posjete Ugovor o finansiranju radova na izgradnji dionice auto-puta na Koridoru 11 Preljina-Požega sa kineskom EXIM bankom.

Ugovor se tiče dionice dužine 30,9 kilometara, a vrijednost izgradnje je 523,53 miliona dolara (450 miliona evra). Izvođač je kineska kompanija "CCCC", a rok za izvođenje radova je 36 mjeseci.

Skoro jednu trećinu trase čine mostovi i tuneli - ukupno tri tunela i 35 mostova.

Ovaj auto-put, koji povezuje tri lokalne samouprave - Čačak, Lučane i Požegu i 2 okruga - Moravički i Zlatiborski, važan je ne samo za brži razvoj ovog dijela Srbije, a prije svega Moravičkog okruga, nego i za regionalno povezivanje.

Kod Požege će se ukrštati auto-putevi koji idu ka Bosni i Hercegovini (auto-put Beograd-Sarajevo) i ka Crnoj Gori (Koridor 11), a kod Čačka se Moravskim koridorom povezuju Koridor 11 i Koridor 10, ka Bugarskoj i Grčkoj.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je danas tri sporazuma sa kineskom kompanijom CRBC, kojima se stiču uslovi za početak radova na realizaciji projekta srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Potpisani su Ugovor o razvoju projekta, Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije, kao i poslovni plan Srpsko-kineskog industrijskog parka, koji će se prostirati na 320 hektara u Borči.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je danas Memorandum o razumijevanju između Vlade Srbije i kompanije "Huavej" za projekat "Pametni gradovi".

Svrha potpisivanja tog dokumenta jeste razvoj strategije pametnih gradova kroz pozicioniranje kompanije "Huavej" kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada i drugih.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisaće u Kini Plan bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Narodne Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

Tamara Obradović, idejni tvorac ovog projekta, urednica Društva srpsko-ruskog prijateljstva iz Pančeva i doktorand ekonomije na Finansijskom univerzitetu pri Vladi RF u Moskvi, posebno ističe da će Društvo nastaviti sa objavljivanjem savremenih bajki srpskih i ruskih autora na oba jezika, kako bi najmlađi ljubitelji knjige u Srbiji i Rusiji odrastali uz priče koje će im otkriti bliskost ruskog i srpskog jezika, kulture i tradicionalnih vrijednosti.

Povezane vijesti:

Doček za Vučića u Pekingu uz gardu kineske vojske