X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
24/04/2019 |  13:25 | Izvor: SRNA

Stanišiću i Simatoviću produžen boravak na slobodi

Mehanizam za krivične sudove u Hagu produžio je bivšim čelnicima Državne bezbjednosti Srbije Јovici Stanišiću i Franku Simatoviću privremeni boravak na slobodi, koji je ranije bio oročen na 2. maj.
Јovica Stanišić (foto:webtribune.rs) -
Јovica Stanišić (foto:webtribune.rs)

Odlukom sudskog vijeća Simatoviću je privremeni boravak na slobodi produžen do 13. juna, a Stanišiću do 31. oktobra, objavio je Mehanizam.

Stanišiću je duži period na slobodi odobren zbog lošeg zdravstvenog stanja i liječenja, prenijeli su beogradski mediji.

Simatoviću je sredinom juna 2017. godine počelo ponovljeno suđenje pred Haškim tribunalom, pošto je Žalbeno vijeće 2015. godine ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni od svih optužbi i naložilo da im suđenje bude ponovljeno.

Mehanizam je za 18. jun planirao da počne izvođenje dokaza odbrane.

Bivši šef Državne bezbjednosti Srbije Stanišić /66/ i njegov pomoćnik Simatović /67/ optuženi su za zločine Hrvatima i muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine.

Prvom presudom iz 2013. godine, koja je ukinuta, pretresno vijeće većinom glasova je bilo zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za zločine koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.

Žalbeno vijeće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.

Stanišić i Simatović su negirali sve optužbe.