latinica  ћирилица
24/04/2019 |  13:30 | Autor: SRNA

Otvorena izložba "Gradiški mostovi na Savi"

Istorijska izložba "Gradiški mostovi na Savi" otvorena je danas u Zavičajnom muzeju u Gradišci.
U Zavičajanom muzeju: "Gradiški mostovi na Savi" - Foto: SRNA
U Zavičajanom muzeju: "Gradiški mostovi na Savi"Foto: SRNA

Autor izložbe Bojan Vujčić, koji je i kustos istoričar ovog muzeja, rekao je da izložba obuhvata period od 1922. godine i izgradnje prvog mosta na Savi u Gradišci, do maja 1956. godine kada je izgrađen postojeći most.

- Za izložbu su korišteni pisani podaci i fotografije iz arhiva BiH, Republike Srpske, gradiškog Zavičajnog muzeja i Gradskog muzeja iz Nove Gradiške, te novinski članci i druga literatura - naveo je Vujčić.

On je istakao da su gradiški mostovi na Savi spajali, ali i razdvajali ljude sa dvije strane rijeke, kao što je to bio slučaj 1995. godine kada je postojeći most srušen u toku ratnih dešavanja.

Vujčić je naveo da je 1919. godine, za vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Opštinsko vjeće usvojilo inicijativu sreskog načelenika doktora Milana Todića da se počne sa gradnjom mosta, koji je završen 1922. godine, kada je u Gradišci počeo snažniji razvoj trgovine.

- I u doba turske vladavine bilo je nagovještaja i inicijativa za izgradnju mosta. Pred početak Prvog svjetskog rata Zemaljska vlada u Sarajevu poslala je svoje ljude da procijene gdje bi most u Gradišci trebalo da bude izgrađen, ali je tada došlo do svađe stanovništva, pred čiji dućan i magazu treba da izađe most, pa je na kraju sve obustavljeno - dodao je Vujčić.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je otvorio izložbu, rekao je da priča o mostovima prikazuje proaktivnu ulogu Gradiške, koja je kroz istoriju željala da gradi mostove i pravi veze sa drugim narodima, gradovima i državama.

- To je putokaz da moramo da koristimo mostove, da putem njim dovodimo napredne tehnologije i izvozimo ono što proizvedemo u zemlje EU - naveo je Adžić.

On je naglasio da su građani Gradiške ponosni što će veoma brzo biti položen kamen temeljac za još jedan most na Savi i što će nakon njegove izgradnje Gradiška imati dva mosta.

- To će biti dodatni impuls razvoju Gradiške koja želi da postane jedan srednjoevropski grad po mjeri njenih građana i privrednika - dodao je Adžić.

Izložba "Gradiški mostovi na Savi", koja je u Zavičajnom muzeju priređena povodom obilježavanja 24. aprila - Dana grada Gradiška, biće otvoren narednih 20 dana.