latinica  ћирилица
24/04/2019 |  14:56 ⇒ 15:14 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej: Oprostimo jedni drugima, kao i neprijateljima našim

Njegova svetost patrijarh srpski Irinije u Vaskršnjoj poslanici pozvao je sve pravoslavne hrišćane na praštanje i pomirenje, kao i na molitvu da se vrati mir i sloboda na raspeto Kosovo i Metohiju.
Patrijarh srpski Irinej - Foto: TANЈUG
Patrijarh srpski IrinejFoto: TANЈUG

- Sa posebnim usrđem danas se molimo vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, Svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolijevku i naš Јerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine - navodi se u poslanici.

Patrijarh Irinej napominje da je svijet i dalje, uprkos "nebozemnoj pashalnoj radosti", suočen sa mnoštvom iskušenja i nevolja, terorizmom, ratovima i oduzimanjem ljudskih života širom zemljinog šara.

- Plač i agonija žrtava, koji do nas dopiru najvećom brzinom putem savremenih sredstava komunikacije, ranjavaju naša srca. Raznovrsna i bezbrojna razočarenja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju naše duše. Svuda oko nas vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje - navedeno je u poslanici.

U poslanici se dodaje da ljude vrlinskog života klevetaju i progone, te da se to odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu, nego i u globalnim razmjerama.

Patrijarh srpski navodi da se danas u cijelom svijetu osnovne hrišćanske vrijednosti potiskuju u drugi plan, a čovječanstvu se negdje predlažu, a negdje nameću, ne samo hrišćanstvu, tuđi, već i njemu potpuno suprotni sistemi vrijednosti.

- U tako izopačenom svijetu, mi, pravoslavni hrišćani, pozvani smo da svojim primjerom svjedočimo, bližnjima i daljima, pobjedu života nad smrću i smisla nad besmislom - naglasio je patrijarh Irinej.

On je pozvao sav srpski narod koji živi u otadžbini i u rasijanju da se, u godini u kojoj se proslavlja veliki jubilej - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, raduje vaskrsenju Hristovom i da u ljubavi i slozi čuva jedinstvo svoje svete Crkve.

- Da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavlja interesu Crkve Hristove, ali ni sveopštem ljudskom dobru - naveo je on.

Podsjetivši da je Bog sobom kao vječnom ljubavlju, svojim rukama raširenim na krstu, zagrlio sve ljude i svu tvorevinu i uselio se u nas, pun blagodati i istine, patrijarh Irinej je pozvao sve pravoslavne hrišćane da zagrle krstovaskrsnom ljubavlju Božjom jedni druge, kao i neprijatelje.

- Ne samo one koji nas vole - ljubavlju zagrlimo i neprijatelje naše. Oprostimo im jer je i Gospod nama na krstu oprostio grijehe naše rekavši - "Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine" - navodi se u poslanici.

Patrijarh srpski ističe da bi ljudski život bio nepodnošljiv da ne postoje riječi "oprosti mi" i "neka ti je prosto".

- Oprostimo dakle jedni drugima. Pomirimo se jedni sa drugima. Zagrlimo jedni druge i hodimo svetim putem božanske ljubavi. Svedočimo ljubav i njome živimo - naveo je on.

Patrijarh je dodao da, izražavajući jednim ustima i jednim srcem ove istine, svi pravoslavni hrišćani širom vaseljene kliču danu vaskrsenja.

- Prosvetlimo se slavljem, i jedni druge zagrlimo, i recimo - braćo. I onima koji nas mrze. Oprostimo sve vaskrsenjem i zapjevajmo - Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt porazivši i onima koji su u grobovima život darovavši - naveo je patrijarh srpski u poslanici.

Patrijarh Irinej je istakao da Crkva ne smije da živi samo za sebe kao zatvorena religijska zajednica, zaokupljena samo pitanjima lične pobožnosti, nego da je dužna da radošću i iskustvom vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u cijelom čovječanstvu.

- U odgovoru na pitanje kakva je naša vjera i da li zaista vjerujemo da je Hristos vaskrsao iz mrtvih, leže i odgovori na sve naše nevolje, strahove i nesigurnosti, na sva naša iskušenja, egzistencijalne nedoumice, psihološke konflikte, moralne, društvene, nacionalne i sve druge izazove, ličnog i globalnog karaktera - poručio je patrijarh Irinej.