latinica  ћирилица
24/04/2019 |  15:00 ⇒ 20:03 | Autor: SRNA

Srpska trpi ogromnu štetu, jer nema novog Savjeta ministara

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Republika Srpska trpi ogromnu štetu jer nije formiran novi Savjet ministara BiH, a ni vlast na nivou Federacije BiH.

- Raspodjela koeficijenata oko PDV-a posljednji put je usaglašena u maju 2017. godine. Raspodjelu kvartalno računa Uprava za indirektno oporezivanje, a u svim tim raspodjelama koeficijenata, Republika Srpska je bila oštećena", rekao je Višković novinarima na Јahorini.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini budžet Republike Srpske oštećen je za 33 miliona KM, jer ti koeficijenti nisu bili usaglašeni.

- Elektroprenos BiH je posebno pitanje. Tamo imamo blokadu sistema već 16-17 mjeseci. Tu leži više od 150 miliona KM u bankama, gdje postoje negativne kamatne stope, jer se novac ne ulaže, već leži, a zakonom je regulisano koliko od toga pripada Srpskoj - rekao je Višković, napominjući da je to novac za investicije.

On je naveo primjer od prije mjesec dana kada je u Mostaru izgorjela jedna trafostanica, čime je bilo ugroženo snabdijevanje zapadne Hercegovine električnom energijom.

Višković je naveo da je iz Trebinja posuđena trafostanica, dok se ne nabavi nova, vrijedna 2,5 miliona KM, što je on lično potpisao i odobrio ispred Republike Srpske, kao predsjednik Skupštine akcionara Elektroprenosa.

On je podsjetio da je na energetskom samitu u Neumu prije par dana informisao strane ambasadore da su sredstava Elektroprenosa blokirana, što je na štetu mnogih firmi u Republici Srpskoj i FBiH koje su uskospecijalizovane za rad za potrebe Elektroprenosa.

Prema njegovim riječima, blokirane su investicije od kojih imaju koristi svi građani BiH.

Višković je dodao da Putevi Republike Srpske ne mogu da realizuju kredit Evropske banke za obnovu i izgradnju za igradnju auto-puta na Koridoru "Pet ce", jer Savjet ministara u tehničkom mandatu nije donio formalnu odluku o tome.

- Vlada Republike Srpske je više nego spremna, da čim se izabere vlast u FBiH, organizuje sastanak, ako treba i zajedničke sjednice vlada, da se dogovaramo oko ovih životnih pitanja svih građana BiH - istakao je Višković.