latinica  ћирилица
24/04/2019 |  16:02 ⇒ 16:24 | Autor: SRNA

Podrška godišnjem sastanku Odbora guvernera EBRD-a

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović danas je potpisao ugovore kojim je ozvaničena podrška organizaciji godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj od 7. do 9. maja u Sarajevu.
Mirko Šarović potpisao podršku organizaciji EBRD - Foto: SRNA
Mirko Šarović potpisao podršku organizaciji EBRDFoto: SRNA

Ugovorima je ozvaničena podrška organizaciji sastanka EBRD-a i promociji potencijala strateških industrija BiH, te otvaranju novih razvojnih šansi, sapšteno je iz ovog ministarstva.

- Pripreme teku po planu, a potvrđeni su i svi najvažniji događaji, uključujući i Samit lidera zemalja zapadnog Balkana koji će se održati kao jedan od pratećih događaja - rekao je Šarović.

Ističući da je dragocjena podrška partnera zemlje domaćina, Šarović je naglasio da će učesnici ovaj događaj učiniti još većim i značajnijim, te da će omogućiti još bolju globalnu prezentaciju BiH.

Predstojeći Godišnji sastanak EBRD-a pomoći će BiH u kreiranju imidža stabilne zemlje, što je jedan od ključnih koraka za privlačenje stranih investicija.

Premijer sarajevskog kantona Edin Forto je istakao da je njegov cilj da poslovna zajednica prepozna Sarajevo kao moguću destinaciju za otvaranje firmi, gradnju i dolazak mladih profesionalnih ljudi.

On je dodao da godišnji sastanak guvernera EBRD-a smatra najvećim događajem u Sarajevu u posljednjih 20 godina.

Čestitkama upućenim organizatorima pridružio se i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, napominjući da će BiH od organizacije ovog događaja imati benefite na tri različita nivoa.