latinica  ћирилица
24/04/2019 |  16:18 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Banjaluka: Predavanje autora knjige "Mrežni rat protiv Srba"

Autor knjige "Mrežni rat protiv Srba" Slobodan Stojičević održao je na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci predavanje o savremenim vidovima nametanja volje državama čija je politika suprotna interesima Sjedinjenih Američkih Država.

Stojičević je Republiku Srpsku uvrstio u blok predvođen Rusijom, Kinom i Iranom, koji se, kaže, uspješno brane od tog uticaja.

Blizak saradnik ruskog filozofa Aleksandra Dugina, Slobodan Stojičević govorio je o metodama neoliberalne elite koja, kako kaže, mrežni rat primjenjuje u oblastima: ekonomije, kulture, vjerskih grupa i medija.

Mrežni rat definiše kao klasičnu vojnu doktrinu primjenjenu na civilnu sferu.

- Kao što se upravlja vojnim jedinicama u klasičnom ratu, isto tako se nevladinim organizacijama upravlja u mrežnom ratu. Za nas Srbe je veoma važno da znamo principe vođenja mrežnog rata - kaže Stojićević.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić ističe da je veoma važno što je Stojičević studentima ukazao na opasnosti mrežnog rata na Balkanu i što im je govorio i o načinima odbrane.

- Vrlo lijepim riječima je govorio o Republici Srpskoj kao slobodnoj teritoriji koja i dalje odolijeva svim tim pritiscima i tehnikama o kojima je govorio - ističe Ćeranić. 

Stojičević smatra da su znanje i kvalitetni zakoni najvažniji preduslovi odbrane suverenih država od centara koji posežu za metodama mrežnog ratovanja.