latinica  ћирилица
24/04/2019 |  16:56 ⇒ 25/04/2019 | 12:33 | Autor: SRNA

Predstavljena knjiga "Haška podmornica" Vinka Pandurevića

U Beogradu je danas predstavljena knjiga "Haška podmornica", autora penzionisanog generala Vinka Pandurevića, koja predstavlja njegove dnevničke zapise kao haškog pritvorenika.

O djelu, u kojem autor dočarava orvelovski karakter Haškog tribunala i prikazuje mnoštvo pleonazama i političko-pravne mimikrije, govorili su nekadašnji predsjednik Vlade Srbije, potpredsjednik Vlade SRЈ i haški osuđenik Nikola Šainović, književnik Miroslav Toholj, kao i novinari Miodrag Popov i Milomir Marić.

Šainović je istakao da je ova knjiga, prije svega, spomenik, a ne autorsko djelo ili memoarski zapisi.

Prema njegovim riječima, knjiga ima i odličan naslov, jer Hag i jeste podmornica sa više mora koja se prepliću.

- Јedno je more geopolitičko sa svjetskim odnosima, drugo je more rat na našem prostoru, borba za sopstveni narod, dobro i zlo, zločini. Treće more je unutar zidova Haškog tribunala - naveo je Šainović.

Toholj je rekao da se Pandurevićeva knjiga zasniva na dokumentima i činjenicama koje povremeno interpretira, ali objektivno.

On je naveo da je Pandurević u uskom krugu najobrazovanijih oficira na prostoru bivše Јugoslavije.

Autor je rekao da je ova knjiga "biografija pritvorske jedinice", koju naziva haškom podmornicom, jer ona i jeste sedam metara ispod nivoa mora.

On je naveo da to djelo obuhvata njegova pritvorska razmišljanja ali samo po mjestu nastanka.

- Po svoj suštini, to su moja životna razmišljanja, moj pogled na život i slobodu i sa slobode i sa neslobode - dodao je Pandurević.

Pandurević je zahvalio svima koji su ga podržavali, drugovima i saborcima sa kojima je bio na istom zadatku.

- Branili smo svoj narod i slobodu, državne institucije srpskog naroda i stvarali nove po mjeri i potrebi, ali ne na štetu drugih naroda i građana - rekao je Pandurević.

Pandurević je istakao da pri tome nije bilo nikakvog zločinačkog poduhvata.

- Nismo bili ni u kakvom udruženom zločinačkom poduhvatu, kako kaže zloglasno tužilaštvo Haškog tribunal, a o čemu ima dosta u ovoj knjizi - rekao je on.

Pandurević je ukazao na osjećaj težine nepravde, koja se u Hagu u formi selektivne pravde i osude samo Srba, primjenjivala nad njima kao jedinim krivcima za ratove.

- Svjesni smo da su sve strane činile zločine, pa i naši sunarodnici, ali važno je reći da ti zločini nisu bili dio planova srpskog državnog i političkog rukovodstva, nego zločinačko postupanje pojedinca i grupa - istakao je on.

Promociji Pandurevićeve knjige, koji je doktor socioloških nauka, prisustvovao je i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.