latinica  ћирилица
24/04/2019 |  18:13 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

O bezbjednosnoj situaciji u Srpskoj na narednoj redovnoj sjednici NSRS

Šefovi klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske jednoglasno su odbacili zahtjev opozicije da na posebnoj sjednici Parlamenta razmatraju stanje bezbjednosti.

Umjesto toga, to pitanje biće prva tema naredne redovne sjednice.

- Kolegijum je usvojio zaključak da prva sljedeća sjednica Narodne skupštine, redovna, ima tačku bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj i to prvu tačku, i poslije normalno da idu tačke koje su na dnevnom redu - rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Ipak, pitanje bezbjednosti bilo je neizostavna tema poslanika i prije njihovog ulaska u salu.

Šef poslaničkog kluba Ujedinjene Srpske osudio je izjave pojedinih opozicionara koji ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića dovode u vezu sa vlastima.

- MUP Republike Srpske je za samo 15 sati pronašao počinioce. Ovi ljudi iz opozicije su dužni da se izvine vlasti zbog ovakvih stvari - kategoričan je Kostadin Vasić.

Pitanje bezbjednosti i unutar sale dominiralo je prvim dijelom zasijedanja.

- Ne valja nam sistem. Ne valja nam ambijent u kojem živimo. Osjeća se da nesigurnost vlada među ljudima, među običnim ljudima. Kad kažem običnim, malim, gdje svrstavam i sebe - kaže Јelena Trivić iz PDP-a.

- Kad sam rekao da je osjećaj bezbjednosti relativna stvar, ja sam gvorio o osjećaju, a ne o tome je li neko siguran ili ne, već kako se ko pojedinačno osjeća - dodaje SNSD-ov Igor Žunić.

Neizostavna tema među poslanicima bili su i medijski navodi da je Željko Kovačević, jedan od napadača na Slavišu Krunića, trebao da bude u zatvoru.

- Јa sam u medijima pročitao da je ubica imao kaznu od pet godina zatvora i da je nije odležao samo zato što mu sudija nija potpisao rješenje da ide u zatvor - navodi Tomica Stojanović iz SDS-a.

- U dva navrata, a u vezi sa jednim od počinilaca ovog brutalnog ubistva, sudovi su postupali. Prva kazna je bila pet godina, druga tri, i on je svoju kaznu izdržao - istakao je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Uz resornog ministra, navode da Kovačević nije odslužio kaznu, demantovalo je i Ministarstvo pravde, ali i banjalučki Osnovni sud.

U saopštenju stoji da je u aprilu prošle godine Kovačević pušten na uslovni otpust i da mu je pravosnažno izrečena kazna zatvora istekla osam mjeseci kasnije, u decembru.