latinica  ћирилица
24/04/2019 |  18:49 ⇒ 22:49 | Autor: RTRS

Završen dvodnevni poslovni skup Јahorina ekonomski forum 2019. (FOTO)

Razgovorom privrednika sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem završen je četvrti "Јahorina ekonomski forum".

Ove godine bio je posvećen digitalizaciji i uvođenju novih komunikacionih tehnologija u svim sferama društva.

Na marginama ovogodišnjeg foruma premijer Višković je parlamentarcima osam evropskih zemalja predstavio potencijale Republike Srpske i privredne oblasti u koje se može investirati.

Vlada ostvaruje sve ciljeve iz sedam mjera postavljenih na početku mandata, uz rast bruto domaćeg proizvoda u posljednjih 18 kvartala, koji je prema riječima premijera s kraja 2018. iznosio 3,7 odsto.

Višković kaže da određene padove u prerađivačkoj industriji Vlada prati i analizira.

- U prva tri mjeseca od 25 sektora privrede pad bilježe tri. Recesija u Njemačkoj i Italiji nije se za sada odrazila na našu ekonomiju - kaže Višković.

Tokom završne panel diskusije nametnula su se i pitanja o spremnosti Vlade da odgovori na sve češće najavljivanu ekonomsku krizu.

Slažu se i ekonomisti da je naša mala ekonomija spremnija da odoli recesiji nego 2007.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "Svot", istakao je da u Njemačkoj pada potražnja za potrošačkim dobrima.

- A što se naših izvoznika i Njemački tiče, možda kriza na njih neće tako uticatri dodaje Grabovac.

Јahorina Ekonomski forum 2019. - okrugli sto (Foto: RTRS)

Mjere Vlade predviđene programom ekonomskih reformi radi boljih uslova privređivanja imaju podršku privrednika.

- Cilj broj jedan je podizanje konkurentnosti privrede, povećanje produktivnosti i povečanje plata u privredi - naveo je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Vlada u saradnji sa socijalnim partnerima nastoji da konkretnim zakonskim rješenjima rastereti poslovne subjekte davanja za poreze i doprinose.

- Ići ćemo sa promovisanim zakonskim rješenjem da od juna za sve poslodavce koji povećaju platu u realnom sektoru vratimo 70 odsto uplaćenih doprinosa - kaže premijer Srpske.

Cilj je da se svi poslodavci vrate u zakonski okvir poslovanja, a Višković je izrazio očekivanje da će ova Vlada uspjeti za 50% smanjiti nezakonitosti, što bi, kaže bio epohalan rezultat.

Radi privrede i građana Vlada nastoji i da prolongira liberalizaciju tržišta električne energije.

Procjena je da bi cijene skočile za 30 do 50 odsto.