latinica  ћирилица
24/04/2019 |  19:03 ⇒ 25/04/2019 | 07:50 | Autor: RTRS

Milionska ulaganja u modernizaciju Univerzitetske bolnice Foča

U sedmu deceniju postojanja Univerzitetska bolnice Foča ulazi sa milionskim ulaganjima u rekonstrukciju, dogradnju i nabavku savremene opreme.

Ulaganje od 16,3 miliona maraka je najveće ulaganje od osnivanja, što će doprinijeti unapređenju dijagnostikovanja, prevencije i liječenja bolesti.

Na Pedijatrijskom odjeljenju sa opremanjem prostora stiže i nova oprema i dijagnostički kabineti.

Pedijatri se raduju jer će pacijentima – od novorođenčadi do 15 godina uzrasta, uz savremene procedure biti lakše uspostaviti dijagnozu i kvalitetnije liječenje.

- U domenu dječije pulmologije, kardiologije, neurologije, to su aparati za ultrazvuk sa novim savremenim sondama - priča Biljana Milinković, načelnica Pedijatrijskog odjeljenja Univerzitetske bolnice Foča.

 Uz opremanje i rekonstrukciju i dogradnju na 8.279 kvadratnih metara od urgentno-prijemnog bloka do poliklinike stvoriće se bolji uslovi za rad po savremenim standardima.

- Dobijamo četiri nove operacione sale, novu koronarnu jedinicu, kompletnu radiološku opremu sa angio salom, ultrazvučnu opremu za sva odjeljenja - pojašnjava Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Izvođaču je za završetak radova ostavljeno 12 mjeseci.

- Radovi počinju odmah iza Vaskrsa i već prvi dan ulazimo sa našim timom. Nadam se da ćemo to u vrlo brzom roku završiti, čak i prije roka,jer smo razradili detaljno plan - naglasio je Јasmin Đonko, generalni direktor "Medikal" Mostar.

Univerzitetska bolnica Foča je nastavno-naučna baza za više od 1.500 budućih ljekara, stomatologa, medicinara, specijalnih edukatora i rehabilitatora.

- Vrlo je važno što ova ustanova dobija dodatne kapacitete. Ne samo prostor, nego i opremu. Prije svega zbog studenata, ali i onim iskusnijim koji bi da natave svoj naučno-istraživački rad - kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U Univerzitetskoj bolnici u Foči godišnje se kroz bolničke i ambulantne usluge liječi više od 80.000 pacijenata iz svih krajeva Republike Srpske, Federacije BiH i susjednih Srbije i Crne Gore.