X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
24/04/2019 |  20:47 ⇒ 20:48 | Izvor: TANЈUG

Srbi iz Slovenije žele novi krovni savez

Predstavnici Srba iz Slovenije pokrenuli su inicijativu da osnuju novi savez pod imenom Savez Srba iz Slovenije, navode Štajerske novice.
Ambasada Srbije u Sloveniji-arhiva - Foto: Screenshot
Ambasada Srbije u Sloveniji-arhivaFoto: Screenshot

Ovaj novi savez trebalo bi da pod jedan krov ujedini sve saveze i srpska društva u Sloveniji sa ciljem da zajednički riješe srpsko pitanje u Sloveniji.

Odlučeno je da se Srbi iz Slovenije, koji su do sada bili povezani u različitim savezima i društvima i veoma slabo su sarađivali povežu i ujedine, navode Štajerske novice.

Pokroviteljstvo inicijativnog odbora preuzela je Ambasada Srbije u Ljubljani, uz podršku Ministarstva pravde Srbije i Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama.

Ovu inicijativu pomoći će i članovi filmske sekcije SKD Štajerska zajednica, a projekat "600 godina pravoslavlja u Sloveniji" već je prijavljen Ministarstvu kulture Srbije.

Film o 600 godina boravka Srba u Sloveniji trebalo bi da doprinese tome da oni budu priznati u toj zemlji kao nacionalna manjina.

Novine navode i da se Srbi koji žive u Sloveniji pripremaju za proslavu Uskrsa po Јulijanskom kalendaru.

Najveće okupljanje pravoslavnih vernika biće u pravoslavnoj crkvi u Ljubljani, a vjernici će se okupiti i u crkvama u Mariboru, Celju, Kranju, Kopru i Murskoj Soboti.

U Kopru je počela i izgradnja pravoslavne crkve, a postavljanju kamena temeljca prisustvovao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i veliki broj predstavnika pravoslavne i katoličke crkve, kao i političari iz ovog dijela Slovenije.