X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
24/04/2019 |  21:56 | Izvor: TANЈUG

Šarec: Ako se EU raspadne, svi smo propali

Premijer Slovenije Marjan Šarec uporedio je situaciju u Evropi sa onom pred izbijanje Drugog svjetskog rata, kada su evropski političari popuštali Hitleru.
Marjan Šarec (Foto: index.hr) -
Marjan Šarec (Foto: index.hr)

U intervjuu za AP, Šarec je ocijenio da Evropska unija ubuduće mora brže i odlučnije da donosi odluke, kako bi odgovorila na velike izazove današnjice.

- Populisti u Evropi napreduju zato što umjerene stranke i političke snage nisu bile uspješne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sjediš i čekaš šta će se dogoditi, onda su populisti vrlo glasni i dobijaju mnogo političkog prostora - rekao je slovenački premijer.

- Današnji dominantni evropski političari i zvaničnici EU presporo odlučuju u novim istorijskim okolnostima. Uniji treba novo i efikasnije vođstvo, ako želi da uspješno parira talasu populizma i sve većem uticaju Rusije i Kine - smatra on.

- Ako se EU raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito - zaključio je Šarec.

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je prošle godine uspio da formira manjinsku koalicionu vladu liberalnih i lijevih stranaka i tako spriječio da vlast osvoji bivši premijer Јanez Јanša, koji je na izborima nastupio sa nacionalističkom antiimigrantskom agendom, sličnom onoj mađarskog premijera Viktora Orbana.