latinica  ћирилица
24/04/2019 |  22:06 ⇒ 23:04 | Autor: SRNA

Trebinje: Otvorena izložba fotografija o Hercegovini

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba fotografija "Hercegovina - našim očevima, za pokoljenja", autora Aleksandra Radoša iz Beograda.
Izložba fotografija "Hercegovina - našim očevima, za pokoljenja" - Foto: Sensservis
Izložba fotografija "Hercegovina - našim očevima, za pokoljenja"Foto: Sensservis

Radoš je istakao da je izložba nastala kao plod jednogodišnjeg rada, putovanja kroz upečatljive predjele koji su specifični za Hercegovinu. 

- Ova izložba je početak projekta ka trajnoj zamisli - bilježenju Hercegovine na likovno-fotografski način. Ideja je da se uradi fotomonografija koja bi, kroz fotografije, veličala ljepotu Hercegovine - naveo je Radoš, čiji su korijeni iz Hercegovine.

On je rekao da je izložbu posvetio svom ocu, ali i svim Hercegovcima, da osvijetli kakvu ljepotu ovo područje ima.

Organizator fotografisanja Predrag Čerović naveo je da je izložba prodajnog karaktera, sa ciljem da budu obezbijeđena novčana sredstva za monografiju i novu "foto-turu" po Hercegovini.

On je pojasnio da su fotografije izrađene na foto-platnima postavljenim na blind-ramove, što im daje posebnu čar. 

- Ovo je Aleksandrov i moj dug prema očevima koji su Hercegovci. Rado bismo nastavili projekat čiji je krajnji cilj monografija, ali to iziskuje finansijska sredstva zbog čega je izložba prodajnog karaktera - naveo je Čerović.

Izložbu čini pedesetak fotografija, na kojima su, osim prirodnih krajolika, starih kuća i građevina, prikazani i manastiri i kulturno-istorijski spomenici.

Izložba, koju će trebinjska publika moći da pogleda i tokom maja, biće otvorena u Beogradu krajem juna.