latinica  ћирилица
25/04/2019 |  19:52 | Autor: SRNA

Linta: Uputiti protest Holandiji zbog izručenja Baraća Hrvatskoj

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je od Ministarstva pravde Srbije da uputi najoštriji protest Holandiji, koja je odlučila da svog državljanina Milorada Baraća /53/ izruči Hrvatskoj zbog navodnog ratnog zločina u Gospiću 1991. godine.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je predložio da se od Hrvatske zatraži da omogući obnovu ovog sudskog postupka u Srbiji.

Ukazavši da je Županijski sud u Gospiću u montiranom sudskom procesu osudio Baraća na 15 godina zatvora u odsustvu, Linta je istakao da taj čovjek i njegova porodica prolaze kroz pravu golgotu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Tragična je činjenica da je Milorad Barać doživio moždani udar kada su mu holandske vlasti odredile pritvor i od toga se još oporavlja. Hrvatski sud nije uvažio činjenicu da on nije počinio ratni zločin, jer je otišao u Holandiju u aprilu 1991. godine, a navodni zločin nad hrvatskim civilima desio se u oktobru 1991. godine - istakao je Linta.

On je naglasio da je ovaj slučaj jedan od mnogobrojnih dokaza da Hrvatska vodi politiku zastrašivanja krajiških Srba s ciljem cementiranja etničkog čišćenja i opravdanja lažnog mita o takozvanom domovinskom ratu kao pravednom i oslobodilačkom.

- Zbog toga Hrvatska protiv protjeranih Srba i drugih pripadnika ЈNA i vojske i policije Republike Srpske Krajine konstantno pokreće istrage, podiže optužnice i donosi presude u odsustvu bez konkretnih dokaza o njihovoj krivici - naglasio je Linta.

On je zaključio da je za proustašku Hrvatsku svaki pripadnik ЈNA i vojske i policije Republike Srpske Krajine agresor i ratni zločinac.

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković potvrdio je ranije danas da je Milorad Barać juče izručen Hrvatskoj, te da je smješten u istražni zatvor u Remetincu.