X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
25/04/2019 |  21:08 ⇒ 26/04/2019 | 11:09 | Izvor: RTRS

Lukač za Pečat: MUP ima dovoljno dokaza za umiješanost Đukanovića, Balde i ubijenog Kovačevića (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ima dovoljno saznanja i materijalnih dokaza za umiješanost Benedija Đukanovića i Emilija Balda, te ubijenog Željka Kovačevića u pripremi i izvršenju samog ubistva Slaviše Krunića, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, za naš politički magazin Pečat.

Lukač je istakao da je prilikom dojave o izvršenom ubistvu, MUP Republike Srpske, u skladu sa svojim procedurama kada se dešavaju teža krivična djela, podigao svoju strukturu - od redovne policije, Јedinice za podršku, Specijalne jedinice, inspektora i izvršena je blokada područja.

- Lice koje se dovodi u vezu s direktnim izvršenjem Benedi Đukanović bio je u toj blokadi i legitimisan je u Derventi. U tom trenutku nismo znali da je on umiješan u ubistvo. Јoš uvijek nemamo informaciju da je prešao granicu, ali smo u saradnji sa Policijom Srbije i okruženjem i vjerujemo da će u narednom periodu biti uhapšen i procesuiran - naveo je Lukač.

Ministar je naglasio da se Đukanović dovodi u direktnu vezu s ubistvom, zajedno sa drugim licem Željkom Kovačevićem, koji je ubijen na licu mjesta, i trećim licem koje je uhapšeno na licu mjesta Emiliom Baldom, koji je predat Tužilaštvu.

- I dalje radimo na prikupljanju materijalnih dokaza. Pronašli smo dvije puške koje su korištene prilikom ubistva, i neke druge materijalne dokaze, koje će poslužiti prilikom DNK analize, i povezivanjem sa počionicoma koji će se kasnije koristiti na sudu - naglasio je ministar unutrašnjih poslova.

Istakao je da nastoje da informacije koje su bitne za istragu ne daju u javnost, jer time može da se ugrozi istraga.

- Što se tiče zapisnika iz Tužilaštva, to je pitanje za njih, ali i za advokate odbrane. Što se tiče pokušaja alibija Balde kroz izvještaj, sve njegove izjave su pale u vodu. Naši nalazi i dokazi kažu sasvim suprotno - naveo je Lukač.

Dodao je da će se i narednih dana intezivno raditi na istrazi da bi se utvrdile sve činjenice koje su vezane za ovaj slučaj, kao i da utvrde sva lica koja imaju bilo kakvu poveznicu sa izvršiocima ovog teškog zločina.

- Postoji mogućnost da su još neka lica učestvovala u ubistvu i radimo na tome intenzivno. Vidjećemo šta će istraga pokazati - naveo je Lukač, i dodao, da je ubistvo napadača Kovačevića olakšalo istragu, jer ih je njegova smrt na licu mjesta povezala sa licima s kojima je on imao kontakte.

- Samim tim, bilo nam je lakše da dođemo do samih izvršioca, mada smo i sa druge strane, radeći operativno na terenu, došli do saznanja da su se oni pojavljivali i nekoliko dana prije toga na području Glamočana, vjerovatno pripremajući teren za izvršenje krivičnog djela - naveo je Lukač.

Istakao je da kriminalna lica koja su izvršila brutalno ubistvo, nisu imala direktan motiv da ubiju Krunića.

- On im nije napravio nikakvu štetu, nije ni bio sa njima u kontaktu. Pitanje je da li su se ikada i upoznali. Svima nama je jasno da se krug ne završava sa njima, jer šta je njihov motiv osim novca? Očito da iza ovoga, bar u ovom trenutku, pretpostavljamo da stoji i neko drugi ko je mogao da ima koristi od smrti Slaviše Krunića - naveo je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da će se vidjeti da li će se uhapšena lica odlučiti da progovore.

- S obzirom na to, kad se susretnu sa zatvorskim kaznama, a ovdje treba da budu maksimalne kazne - do 40 godina, da li će odlučiti da kažu da li je bilo narudžbe i da li je neko platio da to urade. U ovom trenutku ne možemo da govorimo o naručiocima ubistva, jer bez materijalnih dokaza ne možemo optužiti bilo koga - naveo je Lukač.

Naveo je da MUP Srpske ulaže sve kapacitete da istragu dovede do kraja.

- Svi naši ljudi će biti uključeni u rješavanje ovog slučaja ,da donesemo dovoljno materijalnih dokaza tužiocu, da on može u potpunosti da na sudu zastupa ovo krivično djelo u smislu osuđujućih presuda - rekao je ministar, i dodao, da smatra da će Tužilaštvo tražiti maksimalne kazne i da to ne treba ni u jednom trenutku da dođe u pitanje.

- Da imamo doživotnu kaznu, oni bi trebalo da je dobiju za ovakvo brutalno ubistvo - zaključio je Lukač.

Emisiju Pečat možete pogledati OVDЈE.