latinica  ћирилица
26/04/2019 |  10:42 ⇒ 11:57 | Autor: RTRS

Sastanak Dodika sa papom Franjom: Predsjedavajućeg Predsjedništva dočekala svečana garda (FOTO)

U Vatikanu je u toku sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa papom Franjom.
Počasna garda (Foto:ATV) -
Počasna garda (Foto:ATV)

Pred sastanak Dodika i pape Franje u središtu Rima postrojena je i garda koja je dočekala srpskog člana i predsjedvajućeg Predsjedništva BiH, javlja reporter RTRS-a

U pratnji Milorada Dodika je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sastanak će trajati 45 minuta, iako je običaj da sastanci sa poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta, saznaje RTRS.

RTRS saznaje da će nakon sastanka biti održan i bilateralni razgovor sa državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom. I taj sastanak će trajati 45 minuta.

Počasna garda (Foto: ATV)

Dodik je ranije najavio da će tokom zvanične posjete Vatikanu pokušati da objasni papi Franji kakve su zločine ustaše učinile Srbima u Drugom svjetskom ratu i potrebu da se to tako predstavi u svijetu.

Počasna garda (Foto: ATV)

On je rekao da će papu obavijestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekat Srpske i Srbije. Tokom posjete će, kaže, biti razgovarano o odnosu BiH i Vatikana, ali o dešavanjima u svijetu, poput terorističkog napada na Novom Zelandu, jer i sam papa Franjo snažno promoviše saradnju i mir.