latinica  ћирилица
26/04/2019 |  15:20 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Miladin Savić iz Zagona kod Bijeljine - proizvođač isključivo organske hrane

Miladin Savić iz Zagona kod Bijeljine prije deset godina vratio se iz inostranstva sa željom da počne mirniji život na selu, koji će odgovarati i njemu i njegovoj porodici. U tome je uspio tako što je organizovao porodično poljoprivredno gazdinstvo, na kojem proizvodi isključivo organske proizvode.

Seoska idila i svakodnevna briga o biljkama koje uzgaja, daju mu mir koji je tražio po povratku iz inostranstva.

Porodično imanje Savić iz Zagona kod Bijeljine pretvoreno je u pravu malu organsku oazu.

Na površini od oko četiri hektara Miladin, zajedno s porodicom, uzgaja razne vrste voća i povrća, a prioritet mu je lješnik sa preko 1.600 stabala.

- Prvi zasad smo podigli prije devet godina, hektar lješnika, i on je već u punom rodu, i imamo ga kao sirovinu i prerađevinu za ulje. Ovaj drugi zasad je već u četvrtoj godini, on će u komercijalni rod ući za dvije godine, a aronija je već u punom rodu bila prošle godine - kaže Savić.

Ako se biljke tretiraju organskim preparatima teško je u početku, ali kaže da se rad i trud isplate, te da zemlja to zna višestruko da vrati.

- Kad smo razmišljali o uzgoju, planirali smo da bude bez otrova. Postoje već mikroorganizmi koji vraćaju imunitet biljki, stvaraju otpornost i odbijaju štetnike, i treba da se nabavi i kod nas u BiH - ističe Savić.

U neposrednoj blizini imanja nalaze se i nepregledna polja pod uljanom repicom, pa kod Miladina često borave i pčelari.

- Јedno vrijeme sam imao 300 košnica, sada negdje oko 140. Ovdje sam dovezao 53 komada na ispašu, probrao one najslabije, ali sad vidim da su i one prešle u dva nastavka, repica je izvrsna - navodi Sreten Pantić, pčelar.

Ono što Miladin želi da postane praksa, a sa čim je počeo prošle godine, to je da mu zainteresovani kupci dolaze u zasad i uberu sebi šta žele.

Planira da organizuje svojevrsne sajmove zdrave hrane, gdje će pored njega, svoje proizvode nuditi i drugi poljoprivrednici za koje zna da proizvode hranu koja nije tretirana klasičnim preparatima.