latinica  ћирилица
27/04/2019 |  10:28 | Autor: SRNA

Preminuo akademik Petar Omčikus

Slikar i član Srpske akademije nauka i umjetnosti Petar Omčikus preminuo je u 93. godini, potvrdili su za Radio-televiziju njegovi saradnici.
Petar Omčikus -
Petar Omčikus

Omčikus je rođen 1926. godine na Sušaku u Rijeci, a od 1937. godine živio je u Beogradu, gdje je nakon Drugog svjetskog rata započeo slikarske studije na Akademiji likovnih umjetnosti, kod profesora Ivana Tabakovića.

Sa suprugom, slikarkom Kosom Bokšan, napustio je studije slikarstva i otišao u Zadar gdje postaje jedan od osnivača Zadarske grupe u kojoj su se nalazili i Mića Popović, Vera Božičković, Bata Mihailović i Ljubinka Јovanović.

Nakon šestomjesečnog boravka u Zadru vratio se u Beograd i priključio "Grupi Јedanaestorica", a svoju prvu samostalnu izložbu priredio je 1951. godine.

Omčikus neposredno nakon toga, 1952. godine, sa Kosarom Bokšan napušta Јugoslaviju i nastanjuje se u Parizu.

Oni od 1965. godine povremeno borave u Vela Luci na Korčuli gdje organizuju međunarodne susrete umjetnika, filozofa i kritičara.

Omčikus je učestvovao na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, njegovo djelo obuhvata većinu slikarskih žanrova, a karakteriše ga duh Mediterana.

U kasnijim periodima Omčikus je tematizovao slikarstvo prema portretima, crtežima Beograda, fantastičnom realizmu i skulpturi.