latinica  ћирилица
30/04/2019 |  10:06 | Autor: SRNA

Milunović: Јedinstveno za ekonomski jaču i solidarnu Srpsku

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović čestitao je 1. maj - Međunarodni praznik rada, navodeći da je potrebno jedinstvo u zajedničkoj borbi za ekonomski jaču, pravednu i solidarnu Srpsku.
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

Milunović je istakao da je jedan od ključnih ciljeva Vlade Republike Srpske veći broj novih radnih mjesta sa većim platama i naglasio da položaj zaposlenih u Srpskoj mora nastaviti da se poboljšava, a prava iz radnog odnosa biti čuvana i poštovana.

- Borba protiv sive ekonomije jedan je od pokazatelja uspješnosti sistema, a smanjivanje nezaposlenosti mjerilo je napretka cijelog društva. Nesporno je da Republika Srpska ide ka tom cilju - naveo je Milunović.

On je rekao da kontinuirano smanjenje broja nezaposlenih iz godine u godinu, kao i povećanje broja zaposlenih ohrabruje u uvjerenju da je Srpska na pravom putu.

Milunović je podsjetio da je 2012. godine u Srpskoj bilo nezaposleno 153.225, a u martu ove godine 93.371 evidentiran na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

- I nije tačno da je razlika ovih brojeva rezultat odlaska mladih. Јer, prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, 2012. godine bilo je zaposleno 238.178, dok je u februaru ove godine zaposleno 268.926 građana - rekao je Milunović.

On je naglasio da je aktuelni broj zaposlenih najveći od kako se vode evidencije u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, ovi rezultati jesu za pohvalu, ali nikako dovoljni i nikako razlog da prestane borba za veću zaposlenost, borba sa sivom ekonomijom, ali i obezbjeđivanje povoljnijih uslova poslovanja, rasterećivanjem poslodavaca i podsticanjem njihovog boljeg poslovanja.

- Nije zanemarljiv podatak da je u proteklom periodu od 2007. do 2018. Republika Srpska stimulisala poslodavce sa 108.696.275 KM i da je u ovom periodu zaposleno 28.008 lica. I ove godine planirano je više od 16 miliona KM za sedam ciljnih projekata za zapošljavanje više od 4.000 lica sa evidencije nezaposlenih - naveo je Milunović.

Milunović je radnicima, sindikatima, poslodavcima i građanima poželio da praznične dane provedu u miru, dobrom zdravlju, ličnoj i porodičnoj sreći.