latinica  ћирилица
30/04/2019 |  12:39 ⇒ 18:12 | Autor: SRNA

Sindikalci poručili - Republiku Srpsku grade radnici

Savez sindikata Republike Srpske danas je u Gradišci organizovao manifestaciono okupljanje sindikalnih predstavnika, povodom obilježavanja 1. maja - Međunarodnog praznika rada, s ciljem da se pošalju jasne poruke poslodavcima i Vladi da se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada da bi se smanjio odliv radno aktivnog stanovništva.

Okupljanje je organizovano pod sloganom "Republiku Srpsku grade radnici, povećajte plate da bi ostali ovdje" s ciljem da se pošalju jasni zahtjevi i poruke, prije svega, poslodavcima u realnom sektoru, ali i Vladi, kao poslodavcu, koja je zadužena i da brine o svim zaposlenim u Srpskoj.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić podsjetila je da sindikat tradicionalno obilježava 1. maj i da su ove godine aktivnosti usmjerene u tri pravca.

- Prva aktivnost je saradnja sa Inspektoratom Republike Srpske kako bi se izvršila kontrola za rada za vrijeme državnih i vjerskih praznika, a duga je današnji skup sa kojeg smo na simboličan način željeli poslati poruku da Srpsku grade radnici i da je potrebno povećati plate kako ne bi odlazili iz zemlje - istakla je Mišićeva.

Ona je najavila da će sutra na sam Međunarodni praznik rada biti održana sjednica Predsjedništva Saveza sindikata na kojoj će predsjednici granskih sindikata zauzeti stav u vezi sa dogovorenim tekstom opšteg kolektivnog ugovora.

- Sve te aktivnosti fokusirane su samo na jedno, a to je povećanje plata i poboljšanje uslova rada, povećanje najniže plate na 500 KM do 1. jula, kao i izmirenje određenih zakonskih rješenja koji su dio Memoranduma koji smo potpisali sa Vladom - naglasila je Mišićeva.

Sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srspke biće održana u zgradi Gradske uprave sa početkom u 9.00 časova, a zasjedanju će, osim članova Predsjedništva, prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, najavljeno je ranije iz ovog saveza.