latinica  ћирилица
30/04/2019 |  20:46 ⇒ 21:16 | Autor: SRNA

Proglašeni najljepši rukopisi ćiriličnog pisma

U Derventi su danas proglašeni najljepši rukopisi ćiriličnog pisma, koje je putem konkursa odabrao Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta.
Ćirilica - Foto: ilustracija
ĆirilicaFoto: ilustracija

Pet prvih nagrada osvojili su Klara Stevanović i Anja Sibinčić iz Dervente, Јovana Milovanović iz Ugljevika, Vlado Simić iz Petrova i Ivan Vučković iz Zvečana sa Kosova i Metohije.

Druga mjesta osvojili su Nevena Delić iz Dervente, Nikolina Stanišić iz Brčkog, Sonja Vlajin iz Rume, Јovan Todorović iz Broda i Radojka DŽenopoljac iz Novog Grada.

Treća mjesta osvojili su Nemanja Ivanović iz Modriče, Dejana Radivojac iz Banjaluke, Anđela Mićić iz Doboja, Maja Stojanović iz Donje Paklenice i Dragana Јanjić iz Banjaluke.

Predsjednik Prosvjete Dragan Kainović rekao je da su nagradili po pet prvih, drugih i trećih mjesta, a svim učesnicima dodijeljene su zahvalnice, kao i knjige sa posvetom koje je donirao njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Fotije.

Kainović je naveo da je na konkurs pristigao 251 rad iz Vršca, Zvečana, Banjaluke, Doboja, Vlasenice, Brčkog, Mostara, Sanskog Mosta, kao i rukopis djeteta od sedam godina iz Australije.

- To je impozantan broj koji daje određenu nadu da ćirilica neće nestati, da će opstati - rekao je Kainović i citirao pjesnika Dobricu Erića koji je zapisao da je "ćirilica simfonija i da samo ptice pjevaju ljepše".

On je poručio da treba čuvati ćirilicu jer je to jedan od stubova identiteta srpskog naroda, nasljeđe i ponos.

Predsjednik žirija za izbor najljepšeg rukopisa Daliborka Malešević rekla je da se ćirilica može sačuvati samo ako se koristi i da je žiriju bilo divno raditi na mnoštvu rukopisa koji su stigli.

- Mi smo pravi čuvari ćirilice. Gledali smo ljepotu slova, pravilnost, urednost, raspored teksta na papiru - navela je Maleševićeva.