latinica  ћирилица
30/04/2019 |  21:26 ⇒ 23:14 | Autor: SRNA

Evropa ponovo bez zajedničkog stava o Venecueli

Evropske države zatražile su uzdržanost u Venecueli i pozvale na raspisivanje novih izbora kao rješenje političke krize, ali nije bilo jedinstvenog glasa o tome da li podržati ili osuditi postupke opozicije za svrgavanje predsjednika Nikolasa Madura.
Pokušaj državnog udara u Venecueli (Foto:PrintScreen) -
Pokušaj državnog udara u Venecueli (Foto:PrintScreen)

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič zvanično je ponovila stav EU koja je pozvala na političko i mirno rješenje kroz slobodne i fer izbore.

Evropska unija pozvala je na uzdržanost u Venecueli kako bi se izbjegle žrtve i eskalacija tenzija. Poručila je da odbacuje svaki vid nasilja, navodi se saopštenju.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani najglasniji je evropski glas podrške opoziciji u Venecueli.

On je u poruci na Tviteru nazvao događaje u Venecueli "istorijskim trenutkom za povratak demokratije i slobode", a oslobađanje aktiviste Leopolda Lopeza iz kućnog pritvora ocijenio je kao "divnu vijest".

- Oslobodimo Venecuelu - poručio je Tajani u svojoj poruci.

Četiri članice EU nisu podržale poziv upućen u februaru da se u Venecueli podrži lider opozicije Huan Gvaido koji se imenovao za privremenog predsjednika.

Pozivu se nisu odazvale Italija, Grčka, Kipar i Slovačka.

Italija se proglasila neutralnom u Venecueli, Grčka, takođe nije podržala Gvaida ,ali nije ni Madura, navodeći samo da su izbori jedini izlaz iz krize. Sličan stav imali su Kipar i Slovačka.