latinica  ћирилица
03/05/2019 |  10:00 | Autor: SRNA

Donja Gradina: U nedjelju obilježavanje dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina

U Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice u nedjelju, 5. maja, biće održana centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Donja Gradina - Foto: RTRS
Donja GradinaFoto: RTRS

Obilježavanje počinje u 8.30 časova služenjem Svete arhijerske liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Program će biti nastavljen u Spomen-području Donja Gradina, gdje će u 11.15 časova biti položeni vijenci na grobnom polju Topole.

U 12.00 časova na grobnom polju Hrastovi biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina - genocida, a vjerski obred podrazumijeva molitvu - pravoslavnu, jevrejsku i romsku, dok je u 13.00 časova planirano obraćanje zvaničnika.

Uoči parastosa u Donjoj Gradini - sutra uveče u Domu kulture u Kozarskoj Dubici sa početkom u 20.00 časova biće održana memorijalna akademija pod nazivom "Nebo tamno".

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac, formirana je u avgustu 1941. godine.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Јugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Јevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

U Memorijalnom kompleksu Јasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Јasenovac bilo je više od 20.000 djece.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Јasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gdje su ubijani mahom Srbi, Јevreji i Romi.