latinica  ћирилица
03/05/2019 |  11:20 ⇒ 16:39 | Autor: SRNA

Obilježeno 27 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici (FOTO)

Od stradanja pripadnika ЈNA 2. i 3. maja u Sarajevu prošlo je 27 godina, a vrhunac tog zločina bio je u Dobrovoljačkoj ulici.

Za dva dana ubijena su 42 vojnika, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima. Ovaj zločin nikada nije dobio sudski epilog.

Godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj i ove godine obilježava se u Miljevićima, umjesto na mjestu gdje se napad dogodio, zbog opstrukcija, a i da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

Obilježavanje, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo je služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima.

Foto: SRNA

Poslije parastosa, položeni su vijenci kod centralnog Spomen-krsta. 

Vijence su položili Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i izaslanik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, u ime Vlade Srpske predsjednik Odbora Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Foto: SRNA

Vijence su položili i delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, čelnici Grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada, te članovi porodica nastradalih pripadnika ЈNA.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je nedopustivo da Sud i Tužilaštvo BiH nisu pokazali odlučnost da procesuiraju zločine nad Srbima.

Zločin nad vojnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu davno je trebalo da dobije sudski epilog, istakao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić. 

Narodni poslanik Miroslav Vujičić izjavio je da su ovi vojnici i civili vjerovali da postoje međunarodno pravo i pravda, da postoje pravila ratovanja, ali da, nažalost, 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu ona nisu postojala. Prema njegovim riječima, nastradali su nevini pripadnici ЈNA jer su vjerovali onima kojima nisu smjeli vjerovati.

Vujičić je napomenuo da ni danas, 27 godina poslije tog zločina, nema pravde za ubijene pripadnike ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Slobodan Bojanić koji je ranjen na današnji dan prije 27 godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada se povlačila kolona pripadnika ЈNA, ocijenio je da ne postoji volja da taj zločin bude procesuiran, te izrazio žaljenje što ne može na mjestu stradanja prislužiti svijeće svojim drugovima Zdravku Tomoviću, Miodragu Đukiću i drugim nastradalima.

- Imam utisak da se niko ne trudi da se ovaj događaj spomene, da se neke stvari iznesu na vidjelo i da zločinci budu kažnjeni. Nisam nacionalista, nisam za rat, ja sam za pomirenje sa ljudima, a zločincima se zna gdje je mjesto - rekao je Bojanić i izrazio žaljenje što porodicama stradalih u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nije omogućeno da na tom mjestu odaju počast svojim najmilim.

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike ЈNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 pripadnika ЈNA prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande vojne oblasti, dok je 71 ranjen, a 207 pripadnika ЈNA je zarobljeno. Od 42 poginula vojnika ЈNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.