X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
05/05/2019 |  13:55 ⇒ 14:12 | Izvor: RTRS

Dodik: Nećemo dozvoliti prekrajanje istorije

Predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjetio je na zlo ustaškog režima i monstrouzna stradanja u Јasenovcu i Donjoj Gradini, prije svega srpskog, ali i svih ostalih naroda.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da zločin u jasenovačkim logorima ne smije biti zaboravljen i da je zato srpska država sinonim za slobodu srpskog naroda.

- Tek 27 godina obilježavamo ovo strašno stradanje koje se dogodilo prije više od 70 godina u Drugom svjetskom ratu. To govori da se htjelo sakriti strašno stradanje Srba, Јevreja i Roma, među kojima je bilo i 20.000 djece - rekao je Dodik na obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

On je istakao da su djeca ubijana na najmonstruoznije načina, odnosno da su živa stavljana u vreće, koje su zavezane bacane u rijeku Savu.

On je poručio da se teško može naći oprost u srcu za Ustaše i režim koji je počinio tolike zločine.

- Oni su pobili milion ljudi, i ništa! Kako je moguće da je nekom presuđeno, čim je rođen. Ko ima to pravo? Onda nam pametuju kako treba da smanjimo broj žrtava zbog mira i budućnosti. Kako da prebrojimo one koji su spaljeni, bačeni u Savu. Njima je to važno, ali nama treba da bude još važnije - istakao je Dodik.

On je istakao da je državni projekat NDH bio da pobije jedan cijeli narod. 

-  Kada bi se pisala istina, ta knjiga bi trebala da ima 700.000 stranica, imena, ljudi koji su tu pobijeni. Kada bi u srednjem vijeku to činio Dante, on bi rekao da je to pakao. A u 20. vijeku kada su to ustaše i fašisti napravili, to se zove genocid i holokaust - poručio je Dodik.

Ipak, kao iu uvijek, život je pobjedio zlo, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- Nisu nas uspjeli zatrti, zato mi danas ovdje živimo, i učimo o stradanju da nam se nikada više, i ne samo nama, već bilo kome, ovkavo zlo ne ponovi - zaključio je Milorad Dodik.

Dodik smatra važnim to što Republika Srpska i Srbija zajedno obilježavaju Dan sjećanja na stradanje jasenovačkih žrtava, napominjući da je od izuzetnog značaja što će u Donjoj Gradini biti veliki memorijalni kompleks da bi sjećanje na nevino stradale bilo sačuvano.