latinica  ћирилица
05/05/2019 |  14:14 ⇒ 14:41 | Autor: RTRS

Brnabić: Zajedno sa Srpskom izgradićemo memorijalni kompleks

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je zajedničku izgradnju memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

- Ovdje smo iz godine u godinu i zauvijek. To je naša obaveza, odgovornost, zalog za budućnost, znajući da cijenimo slobodu, ali i poštovanje prema drugom ljudskom biću bez obzira na vjeru, naciju, ili pol - istakla je Ana Brnabić, premijerka Srbije u Spomen području Donja Gradina kod Kozarske Dubice, na centralna manifestacija povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac.

Ona je poručila da su Srbi kao narod preživjeli uprkos svim tragedijama.

- Stradali su nedužni ljudi, žene, djeca, starci, bez ikakve naznake ljudskosti od strane dželata. Zbog mira, bratstva i jedinstva nije se o Јasenovcu pričalo, a moralo se! Zasto danas imamo negiranje NDH, kao jedne umobolne tvorevine, i dovode se čak u pitanju činjenice da se išta događalo - nastavila je premijerka Srbije.

Ona je podsjetila da su decenijama razni ljudi i sistemi pokušavali da zataškaju činjenice o masovnosti i svireposti jasenovačkog sistema ustaških koncentracionih logora, od kojih je Donja Gradina najveća masovna grobnica.

- Da se ne bi događalo ono što se danas dešava - da se relativizuju karakter NDH kao jedne od najužasnijih tvorevina nacističkih vlasti u Evropi tog vremena, da se relativizuje postojanje, svirepost i masovnost Јasenovca, osnovna ljudskost nam nalaže da podignemo glas, bez ozira koje smo vere, nacije, gde smo rođeni i da li se i kako krstimo - rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je potrebno uložiti što veće napore da bi jasenovačke žrtve snažnije i odlučnije bile zaštićene od zaborava, kao i da se pokaže poštovanje prema njima.

- Zato ćemo uložiti značajna sredstva u obnovu i izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina na lično zalaganje i inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ovo će biti samo početak obnove sećanja i poštovanja - rekla je Brbnabićeva.