latinica  ћирилица
06/05/2019 |  08:04 ⇒ 20:06 | Autor: Agencije

Murmansk: Trodnevna žalost zbog avionske nesreće (VIDEO)

Vlasti ruskog regiona Murmansk proglasile su trodnevnu žalost zbog avionske nesreće koja se dogodila na aerodromu Šeremetjevo, u kojoj je poginulo 41 lice.
Izgorjeli avion Aeroflota na aerodromu Šeremetjevo (Foto: Moskva News Agency) -
Izgorjeli avion Aeroflota na aerodromu Šeremetjevo (Foto: Moskva News Agency)

- Proglašena su tri dana žalosti u Murmansku - poručio je vršilac dužnosti ovog regiona Andrej Čibis, prenosi Tass.

Ruski istražioci pronašli su obje crne kutije aviona koji se zapalio pri slijetanju, rekao je Sputnjiku izvor iz službe za hitne intervencije.

- Obje crne kutije - snimač podataka o letu i uređaj za snimanje razgovora - pronađene su i rasklopljene - rekao je izvor i dodao da istražioci u ovom trenutku proučavaju njihov sadržaj.

Istražitelji razmatraju nekoliko verzija požara aviona, saopštila je portparolka Istražnog komiteta Rusije Svetlana Petrenko.

Kao glavni razlozi za nesreću navode se nedovoljna kvalifikacija pilota, dispečera i lica koja su vršila tehnički pregled aviona, neispravnost letjelice, kao i nepovoljni meteorološki uslovi.

Načelnik ruskog Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin održao je operativni sastanak u vezi sa nesrećom. 

 

U avionskoj nesreći na moskovskom aerodromu Šeremetjevo kada se zapalio avion u kojem je bilo 78 putnika i članova posade poginula je 41 osoba.

- U avionu na letu od Moskve ka Murmansku bilo je 78 putnika i članova posade. Prema najnovijim podacima dostupnim istrazi, 37 njih je preživjelo - rekla je portparolka Istražnog komiteta Svetlana Petmeko.

To je potvrdila i Јelena Markovskaja, portparolka moskovskog istražnog odeljenja za međuregionalni transport, rekavši da je "41 osoba umrla".

Među 37 preživjelih su i četiri člana posade, prenosi Tass.

Јutros je Ministarstvo zdravlja saopštilo da je šestoro putnika zbrinuto u bolnici.

Na aerodromu je formiran i centar za pružanje psihološke pomoći porodicama nastradalih putnika i onima koji su preživjeli traumu.

Putnički avon Suhoj Superdžet 100 kompanije Aeroflot sa 73 putnika i pet članova posade poletio je od Moskve ka Murmansku ali se zbog tehničkih problema ubrzo vratio i zapalio u pokušaju da prinudno sleti na Šeremetjevo.