latinica  ћирилица
07/05/2019 |  13:06 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Višković: Za izgradnju kardiohirurgije 33 miliona KM

Premijer Republike Srpske Radovan Vušković istakao je danas da je ponosan što će se u njegovom mandatu riješiti gorući problem - izgradnja objekta kardiohirurgije, za šta je Vlada Srpske izdvojila 33 miliona KM.

Premijer Višković je naglasio da je od 2006. godine u kompleks UKC Republike Srpske Vlada je investirala oko 350 miliona maraka. Ta sredstva su, kaže, opravdala svoju namjenu.

- Ovo što danas vidite i ono što je bilo tu prije 15 godina, ne može se porediti. Presrećan sam što je ovaj klinički centar došao u poziciju da više ne gomila dugove i na vrijeme izmiruje svoje obaveze. To više nisu višemilionski minusi. Bio sam zatečen činjeniicom da je prošlogodišnji dug UKC-a iznosio samo 39.000 KM. Da smo na vrijeme znali da je tako mali iznos, na vrijeme bi ga "ispeglali". To je ogroman napredak kada od tolikog duga dođete na pozitivnu nulu - naglasio je Višković.

U narednom periodu prijeka potreba za Republiku Srpsku, ističe premijer, je izgradnja objekta kardiohirurgije i dodaje da je ponosan da će se u njegovom mandatu riješiti i to pitanje.

- Ovaj klinički centar već ima određeni broj edukovanih kadrova za ovu oblast i nadamo se da ćemo ubzo imati najsavremeniju kardiohirurgiju ne samo u regiji, već možda i u Evropi - istakao je Višković.

Kada je riječ o izgradnji instituta za onkologiju, Višković je naglasio da je to prijeka potreba, jer sve više bolesnika i pacijenata oboljelih od ove opake bolesti dolazi u ovu ustanovu i njima se, kako kaže, mora obezbijediti dostojanstveno liječenje.

- U tom institutu postojaće jedan sprat sa oko 70 ležajeva, gdje će najtežim pacijentima biti omogućen boravak - kaže Višković i dodaje da će u sklopu tog objekta biti izgrađena podzemna garaža i parking sa 2.200 mjesta. Za sve to biće izdvojeno 30 miliona maraka. Vlada je obezbijedila sredstva i raspisan je tender. Ovih dana trebamo da izaberemo izvođača radova - kaže Višković.

On je dodao da je Vlada Srpske odlučila da finasira i taj dio projekta je, kako je rekao, UKC dnevno posjeti pet do šest hiljada ljudi, a problem parkinga je već odavno evidentan.