latinica  ћирилица
07/05/2019 |  14:14 ⇒ 19:00 | Autor: SRNA

Karadžića prisluškuju zbog uključenja na tribinu u Podgorici

Sekretarijat Mehanizma za krivične sudove u Hagu naložio je danas istragu povodom telefonskog uključenja bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića iz haškog pritvora na tribinu koja je održana 3. maja u Srpskoj kući u Podgorici, kao i prisluškivanje njegovih razgovora narednih sedam dana.
Radovan Karadžić (foto: ICTY) -
Radovan Karadžić (foto: ICTY)

Sekretar Mehanizma sumnja da je Karadžić telefonskim pozivom bez odobrenja nadležnih u pritvorskoj jedinici prekršio pravila Pravilnika o posjetama i komunikaciji, te je stoga naložio da komandir pritvorske jedinice presluša sve njegove neodobrene telefonske razgovore od 1. maja, a isti nalog važi i za narednih sedam dana, počev od 6. maja, javlja Tanjug.

Karadžić je prilikom uključenja u tribinu poručio Srbima u Crnoj Gori da budu strpljivi, tolerantni i da imaju razumijevanja prema ljudima koji imaju krizu identiteta /Crnogorcima/.

Tribinu u Srpskoj kući organizovali su Srpski nacionalni savjet i Srpski informativno-kulturni centar "Sveti Sava", a u trenutku telefonskog poziva iz Haga na tribini je govorio prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik.

Žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu osudilo je 20. marta ove godine Karadžića na doživotni zatvor čime je preinačena prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godina bio osuđen na 40 godina.

On i dalje nije premješten u zatvor u kojem će služiti kaznu i nalazi se u pritvorskoj jedinici Mehanizma koji je naslijedio Haški tribunal.